На Хмельниччині висадять майбутні ліси

Фото: Подільський лісовий офіс

Лісівники Хмельниччини готуються до осінньої лісокультурної кампанії. Вона стартує у другій половині жовтня. Цієї осені на території області планують висадити 200 тисяч сіянців.

Про в етері Українського радіо Хмельницький розповів провідний інженер відділу лісового господарства, охорони та захисту лісу Подільського лісового офісу Анатолій Лобода.

Коли на Хмельниччині стартує лісокультурна кампанія?

До складу Подільського лісового офісу входять філії лісогосподарських областей —Чернівецької, Хмельницької і Тернопільської. І вони вже почали підготовку до осінньої лісокультурної компанії. Вона буде стартувати, коли закінчиться вегетаційний період у рослин. Зазвичай, це друга половина жовтня. Все залежить від погодних умов: чи будуть ранні осінні заморозки, чи достатня кількість вологи в грунті.

Як відбувається підготовка до лісокультурної кампанії?

Загалом під час осінньої лісокультурної кампанії плануємо висадити 1 млн 700 тисяч сіянців. Зокрема, в Хмельницькій області — 200 тисяч сіянців. Також на площі у 94 гектара на території області проведемо лісовідновлення, зараз готуємо грунт. Найбільш розповсюджені дерева у північних регіонах Хмельниччини — це сосна і дуб. Там головна порода лісовідновлення буде сосна звичайна. В лісостеповій зоні, яка простягається центральною частиною області і до Дністра, головна порода — дуб звичайний.

Від чого залежить кількість запланованих сіянців ?

Ми висаджуємо по області від чотирьох до п’яти тисяч сіянців на гектар. І є такі площі, які залишаються під природне поновлення. Там проводяться господарські заходи і відбувається заліснення. Потім ці культури будуть висаджуватися на відповідну площу, яка затверджується у філії Міжрегіональногоу управління лісового та мисливського господарства.

Крім того, ми будемо давати свій посадковий матеріал в інші регіони держави. Адже є такі області, де в незначній кількості вирощується посадковий матеріал, а площі під заліснення досить великі. Це, в основному, для створення нових лісів Центрального лісового офісу. Крім того, Центральний допомагає Південному лісовому офісу для степових районів — Миколаївщини, Херсонщини, Одещини. Отака взаємовиручка лісівників в єдиному підприємстві “Ліси України”.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне