На Хмельниччині з прилавків зникла звичайна сіль. В чому причина

Фото: Суспільне

Звичайна українська кам’яна сіль, яка раніше коштувала кілька гривень, зникла з прилавків. Натомість вартість іноземної солі зросла на 10-15 гривень. У ситуації з сіллю в Хмельницькій області розбиралося Суспільне.

«От ви ж бачите, що я геть оголошення написала, тому що я вже втомлююся цілий день відповідати, що солі не має. Перше запитання, як тільки підходять до прилавка: «Добрий день! Чи є в вас сіль?», – розповідає підприємниця Тетяна Савіцька, яка торгує на одному із Хмельницьких ринків продуктами харчування. Каже, зараз звичайної солі не має, вона продає лише пакетики солі з приправою та спеціальну морську сіль, які дорожчі.

«Така – 20 гривень 200 грамів, це з приправками. Така – морська сіль в спеціальному пакуванні, вона по 32 гривні. Зараз дуже піднялася ціна на звичайну кам’яну сіль, тому я її не беру. Ціна просто неадекватна», – пояснює підприємниця.

Хмельничанка Олена купує у Тетяни Савіцької сіль з приправами. Жінка розповідає, давно бере саме таку сіль, бо вона їй дуже подобається. Прийшла на ринок за сіллю, бо вдома закінчилася.

Житель Летичева Григорій скаржиться, що звичайної української солі нема ніде.

«А оця 30 гривень пачечка. І скільки тут грам? Я не читав навіть. Але беру, бо треба. Кажуть, з Румунії завезли, – говорить чоловік.

Зросли ціни на сіль, бо завозять тепер цей продукт із Європи, розповідає головний спеціаліст сектору контролю за регульованими цінами головного управління Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Ігор Михальчук.

Суспільне

«Сіль найбільшого вітчизняного виробника «Артемсіль», ще вона десь трохи на складах залишилася, але її вже не виробляють. Артемівський завод наразі не працює, він на території бойових дій. Постачання солі відбувається з країн Європейського Союзу – Туреччини, Угорщини, Польщі та Румунії», – каже посадовець.

Продавчиня Лариса Порохненко розповідає: торгує зараз сіллю, яку привезли з Румунії. Каже, ціна одного кілограма – 30 гривень. За її словами, така сіль з’явилася два тижні тому. Зараз навіть за такою цною люди її розбирають.

«Ще була «Артемівська», це ще були старі завози, які лежали на складах. Тепер вони ще довозять до кінця стару свою сіль і все, нових поставок української солі ще не було», – каже продавчиня.

Підприємство «Артемсіль» знаходиться у Донецькій області. Свою продукцію воно постачало по Україні. Зараз «Артемсіль» зупинило роботу через війну, розповів Суспільному голова профспілки підприємства Андрій Попов.

«Державне підприємство «Артемсіль» із 7 квітня зупинило свою роботу через те, що логістично неможливо було постачати продукцію. Залишки продукції дилери змогли вивезти автотранспортом, хто як. Зараз готової продукції на підприємстві не має. Підприємство зачинене і в його районі ведуться активні бойові дії», – каже Андрій Попов.

За словами посадовця Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Ігоря Михальчука, на ціну солі впливає й вартість пального при транспортуванні.

«Ціна солі зросла на 10-15 гривень. Зараз можливий опт – 28 гривень. Державою ціна на сіль не регулюється, там – вільні ціни. В саму ціну закладається транспортування, яке зараз дуже дороге», – каже Михальчук.

За ого словами, з урегулюванням ціни на пальне, стабілізується й ціна на сіль.

 
Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне