На Хмельниччині засудили групу шахраїв, які з СІЗО ошукували громадян

Прокуратура Хмельниччини домоглась стягнення із замовника будівництва майже 700 тис грн пайового внеску
Фото: verge.zp.ua

До складу організованої злочинної групи входило четверо чоловіків, які неодноразово притягувались до кримінальної відповідальності за майнові злочини. Загалом вони ошукали близько 30 мешканців міста Хмельницького та області, а також вінничанина, і заволоділи їхнім майном на загальну суму понад 300 тисяч гривень. За рішенням суду, організатора групи засудили до 8 років позбавлення волі, його трьох поплічників — до 6 років і 11 місяців, 6 років і 10 місяців та 6 років і 6 місяців. Усіх — з конфіскацією майна.

Членів ОЗГ, які впродовж пів року ошукували громадян, вирахували працівники Головного управління Нацполіції в Хмельницькій області спільно з колегами із пенітенціарної служби.  

До складу групи входили четверо чоловіків, які раніше неодноразово притягувались до кримінальної відповідальності. Більше того, група сформувалась, коли троє чоловіків перебували в СІЗО. До речі, один із них — з групи в’язнів, котрі під керівництвом Романа Гадзіни влітку 2015 року втекли під час етапування. Їм допомагав знайомий, який перебував на волі.

Зловмисники практично завжди діяли за однією схемою. Шукали в інтернеті оголошення від хмельничан про продаж мобільних телефонів, техніки та інших цінних речей. Потім телефонували продавцю і пропонували зустрітися, щоб подивитися товар. За легендою, потенційний «покупець» знаходився в іншому місці і на зустріч посилав знайомого зі складу ОЗГ, який перебував на волі. 

Після огляду товару спільник телефонував товаришу і той нібито перераховував гроші на банківську картку потерпілого. Останній насправді отримував смс-повідомлення про надходження коштів. Воно практично не відрізнялось від того, яке зазвичай клієнту присилають банки. Не перевіряючи баланс картки, продавець зазвичай зі спокійною душею віддавав товар, залишаючись у результаті і без техніки, і без грошей.

Якщо ж жертва все-таки перевіряла баланс і не бачила надходження грошей, спільник пропонував зателефонувати на номер, з якого надійшло повідомлення. Інший шахрай представлявся працівником банку, щось говорив про збій в програмі і запевняв, що за півгодини гроші будуть на рахунку. І жертва знову ж таки віддавала товар шахраям.

Загалом встановлено, що члени злочинної групи ошукали близько 30 мешканців міста Хмельницького та області, а також вінничанина, і заволоділи їхнім майном на загальну суму понад 300 тисяч гривень.

Нещодавно Хмельницький міськрайонний суд закінчив розгляд матеріалів кримінального провадження і визнав членів ОЗГ винними у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 190 (Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах організованою злочинною групою) Кримінального кодексу України. За рішенням суду організатора групи засудили до 8 років позбавлення волі, його трьох поплічників — до 6 років і 11 місяців, 6 років і 10 місяців та 6 років і 6 місяців. Усіх — з конфіскацією майна.

Сектор комунікації поліції Хмельницької області  

 

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне