На Хмельниччини вздовж лісових насаджень облаштовують мінералізовані смуги

Фото: forest.gov.ua

Лісівники Хмельницької області поводять весняні роботи з облаштування мінералізованих смуг поруч із лісами задля створення природного протипожежного бар’єру.

Про це Українському радіо Хмельницький розповів Анатолій Лобода, провідний інженер лісового господарства “Подільського лісового офісу” державного підприємства “Ліси України”.

Цьогоріч у філіях ДП “Ліси України” у Хмельницькій області, за його словами, планують облаштувати мінералізованих смуг на 610 гектарах. Також буде проведено догляд за раніше покладеними смугами на 1829 гектарах.

“Мінералізовані смуги – це ділянки землі шириною мінімум 70 см, з яких ґрунтообробними механізмами видалено наземні матеріали (траву, сухостій, гілля, чагарники тощо), що можуть стати причиною загоряння. Після чого поводиться оранка на певну глибину. Прокладаються такі смуги перед лісом вздовж доріг, залізниці, полів, населених пунктів. Регулярний догляд і розчистка мінералізованих смуг, мінімум двічі на рік, забезпечує утримання їх у належному стані”, – каже Анатолій Лобода.

За його словами, в нашій області найбільш пожежонебезпечними є хвойні насадження віком до 40 років, місця буреломів і вітровалів, молоді ліси на південних схилах, ліси з підстилкою, що швидко пересихає. В таких місцях мінералізовані смуги прокладають у першу чергу.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне