На закриття діючого сміттєзвалища у Хмельницькому знадобиться 3-4 роки

Фото: НГП

Закриття існуючого полігону твердих побутових відходів у Хмельницькому потребує 3-4 роки.

Такі висновки наведені у звіті британської компанії WSP стосовно поводження з відходами у Хмельницькому.

Експерти наголосили, що перед остаточним закриттям полігону треба провести ряд заходів: стабілізація схилу існуючого полігону; організація систем дегазації звалища; організація багатофункціонального захисного екрану полігону з рекультивацією.

Після засипки існуючого звалища за допомогою бульдозерів робиться схил на 18 градусів. Після стабілізації схилу кількома шарами виконується багатофункціональний захисний екран.

“Існуючий полігон наближається до заповнення своєї максимальної ємності, а утворення побутових відходів у Хмельницькому в найближчі роки збільшиться з приблизно 94 тис. тон/рік (зареєстровано у 2017 р.) до 107 тис. тон/рік до 2027 року”, – зазначено у звіті.

Крім цього, в експертному звіті сказано, що приблизно 27 будинків знаходяться в межах санітарно захисної смуги існуючого сміттєзвалища. Під час обговорень з місцевими мешканцями було встановлено, що багато з цих житлових осель, ймовірно, є законними, тобто там, де власники земель спочатку будували будинки на земельній ділянці, визначеній як “сільськогосподарське користування”, але згодом змінили землекористування на “житлове користування”.

На підставі діючого законодавства та Плану місцевого розвитку, затвердженого сільською радою, власники земельних ділянок, які оточують сміттєзвалища, можуть будувати літні будинки (тобто не постійні житлові споруди) на своїх землях, навіть коли земля визначена для “сільськогосподарського  використання”. Хоча постійні житлові споруди можуть бути законно побудовані лише на землях, визначених як “житлове користування”.

Довідково. Полігон твердих побутових відходів у Хмельницькому експлуатується з 1956 року. Він перевищив термін експлуатації і зараз вважається сміттєзвалищем, що не має проекту. Жодний документ оригінальної проектної
документації не зберігся, та внутрішня структурна будова звалища невідома.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне