Нардепи від Хмельниччини пропонують легалізувати самогоноваріння

Фото: https://rivne.media/

Група народних депутатів від партії “Слуга народу” (куди ввійшли нардепи від Хмельниччини Володимир Ватрас і Микола Стефанчук) підготувала законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо скасування правової норми, яка передбачає відповідальність за самогоноваріння). Інформує НГП.

Відповідний проект документу з’явився на сайті Верховної Ради.

Обранці запропонували скасувати статтю 176 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що передбачає накладення штрафу від трьох до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян за виготовлення або зберігання без мети збуту самогону чи інших міцних спиртних напоїв домашнього вироблення, виготовлення або зберігання без мети збуту апаратів для їх вироблення.

“Ця стаття підлягає скасуванню оскільки норма статті носить дискримінаційний характер по відношенню саме до міцних спиртних напоїв домашнього виготовлення, оскільки відповідальність за виготовлення вина, пива чи інших крафтових напоїв для власного споживання відсутня, а тому виготовлення алкогольного напою з метою особистого споживання та/або виготовлення або зберігання без мети збуту апаратів для їх вироблення не потребує законодавчого обмеження… Отже, на нині по цьому питанню не повинна встановлюватись відповідальність, якщо людина, виключно для власного споживання, виготовляє з продуктів своєї праці міцні алкогольні напої, то це її природнє право, яке не може бути обмежене державою. Кожна людина має право користуватись плодами своєї праці для задоволення власних потреб”, – сказано у пояснювальній записці до законопроекту.

Також у законопроекті додаються статистичні дані: у 2018 році у судах розглянули лише 197 справ про адміністративні порушення пов’язані із самогоноварінням, на 80 осіб було накладено адміністративні стягнення.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне