Нетішинські депутати звернулись до влади з проханням повернути пільговий тариф на електроенергію

Фото: https://assurancesbw.be/

У вівторок, 12 січня відбулась V (позачергова) сесія Нетішинської міської ради VIII скликання. Проходила вона в режимі онлайн.

Повідомляє НГП.

На порядок денний було винесено лише одне питання – прийняття звернення Нетішинської міської ради до Верховної Ради України, Президента України та Кабінету Міністрів України щодо необхідності повернення пільгового тарифу на електроенергію для споживачів, що проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій та внесення змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», та Закону України «Про ринок електричної енергії».

«За» прийняття рішення проголосували 22 депутати, які брали участь сесії онлайн та міський голова Олександр Супрунюк, 1 депутат «утримався», повідомляє Нетішинська міська рада.

У зверненні депутати просять внести зміни та доповнення до Закону України «Про ринок електричної енергії та радіаційну безпеку» та у нормативно-правові акти, якими передбачити населенню, яке проживає в 30-кілометровій атомних електростанцій, відпуск електричної енергії за тарифом у розмірі 70 відсотків від рівня діючого тарифу для відповідної групи населення; розглянути та прийняти законопроект № 2778 від 17 січня 2020 року «Про внесення змін до деяких законів України щодо ціноутворення та тарифів на електричну енергію для споживачів, які постійно проживають в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій; залишити пільгові тарифи для побутових споживачів на весь період опалювального сезону, які діяли на початок осінньо-зимового періоду в 2020 році.

По закінченню сесії, спілкуючись з журналістами ХАЕС, міський голова Олександр Супрунюк, наголосив, що скасування пільгових тарифів – неприємний «сюрприз», наслідками якого є значні фінансові проблеми для жителів 30-кілометрової зони довкола АЕС. «Це є продовження несправедливої політики по відношенню до міст і сіл, які розташовані в зоні спостереження. Стаття 12 закону про ядерну безпеку чітко передбачає пільги для населення. Про міста, які є супутниками АЕС центральна влада згадала лише один раз – весною минулого року при введенні карантинних обмежень. І ця постанова до цього часу не відмінена. Про те, що ми живемо в зоні ризику і повинні мати компенсацію, як це є в усьому цивілізованому світі.

Довкола ХАЕС існує санітарна зона, радіус якої зменшено до 2, 5 км, але на ній практично не можливо вести господарську діяльність. Компенсацій на рівні держави за землі, які ми не можемо використовувати, теж немає. А нині забрали єдину пільгу для населення – на електроенергію. Ми не можемо з цим миритись. Якщо центральна влада говорить про ринкові відносини, то вони повинні бути однакові для всіх. Виходить, що для населення – ринкові умови, а для АЕС – віддай електроенергію задарма (1кВт.по 1 коп. (50%). Тут ринкові відносини не застосовують. Виникає питання: для кого забирають електроенергію? Раніше мотивували це тим, що це для того, щоб компенсувати пільговий тариф населенню. Це несправедливо», – зауважив міський голова.

https://ngp-ua.info/

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне