Нічниця довговуха: на Хмельниччині виявили рідкісних червонокнижних кажанів

Фото: ye.ua

В Україні відомо всього про кілька десятків знахідок цього рідкісного виду.

На зимівлі у Яцковецькій штольні, де мають на меті створити зоологічний заказник, виявили надзвичайно рідкісний вид кажанів – нічницю Бехштейн або ж нічницю довговуху. Про це сайту «Є» розповів науковий співробітник Національного природного парку «Подільські Товтри» Михайло Дребет.

Він зазначає, що цей вид кажанів включений до Червоної книги України, і загалом в Україні відомо всього про кілька десятків знахідок цього рідкісного виду.

«За понад 10 років моніторингу в Яцковецькій штольні виявили цей вид вперше. Загалом він дуже рідкісний. На території НПП «Подільські Товтри» його реєструють раз на 1-2 роки під час зимівлі. В Україні, в середньому, це одна знахідка на рік. Всього ж відомо 20-30 випадків знахідок нічниці Бехштейна в Україні», – розповідає Михайло Дребет.

Науковець зазначає, що важливими осередками для проживання нічниці довговухої є лісові масиви. Цей вид характерний для змішаних лісів південно-західної Азії. Проте європейські популяції нічниці довговухої надають перевагу листяним буковим та дубовим лісам з наявністю чималої кількості старих дуплистих дерев. Букові та дубові ліси складають значну частину середовища проживання цих тварин.

«Це дуже рідкісний вид, який потребує збереження. Саме тому вкрай важливо під час лісогосподарських заходів залишати у лісах достатню кількість старих дуплистих дерев, оскільки кожна окрема колонія використовує кілька десятків таких дерев. І, безперечно, охорона виду передбачає створення окремих охоронних територій та заповідних зон», – зазначає Михайло Дребет.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне