“Одне з найбільших на Хмельниччині”. В Городоцькій громаді будують протирадіаційне укриття

Фото: Сергій Рибак

Про потребу такого укриття в громаді розповів в етері Українського радіо Хмельницький начальник відділу освіти, молоді та спорту Городоцької міськради Сергій Рибак.

Яке саме укриття побудують на Городоччині й чому воно унікальне?

Це нове будівництво захисної споруди цивільного захисту і воно проводиться на території Городоцького ліцею №4. Ця споруда є унікальною, тому що розрахована вона на тисячу осіб. Крім того, це укриття є протирадіаційним, будується згідно з новими вимогами. Це буде повністю будівля під землею.

Мова йде про капітальне будівництво?

Так, це нове будівництво. В нас ситуація складна з початку війни, тому що в ліцеї №4 навчається 600 учнів, а поряд, за сто метрів, ліцей №3 і це ще плюс 300 учнів, разом із працівниками. Тому ми вирішили будувати таке укриття ще у 2022 році, замовили проєктно-кошторисну документацію, пройшли експертизу до Нового року і вже мали всі документи на таке будівництво. Укриття, яке ми будуємо — це складне будівництво, що буде повністю під землею. Його вартість — 60 млн гривень по проєктно-кошторисній документації. По постанові Кабінету Міністрів, відсоток державного співфінансування складає не менше 10%, але, на момент початку самої процедури наших коштів було майже 86%, і всього 13% — це були державні кошти. При такій вартості ми стартували, оголосили тендерну процедуру, був визначений підрядник і вартість будівництва була здешевлена до 48 млн грн.

Будівництво укриття, 24 жовтня, Хмельниччина. Фото: Сергій Рибак

На якому етапі зараз реалізація цього проєкту?

Весь процес розпочався ще в липні. Були проведені роботи із викорчування 50 дерев, адже це був шкільний сад, вивільнення території. Потім викопування котловану і вивезення землі. Ну і відповідно далі уже всі будівельні процедури, тобто залиття подушки. Потім всі арматурні роботи й на даний час на 50% виконані монолітні роботи. Вже встановлено 50% опалубків і вже залито частину самих стін без верху. А з наступного тижня продовжаться роботи із заливання стін бокових і внутрішніх. Також проводитимуться паралельно роботи по заливанню даху. Загалом роботи проводяться згідно з графіком. До 31 грудня ми повинні здати об’єкт, згідно з постановою Кабінету Міністрів. Ну будемо сподіватися, що погодні умови нам дозволять освоїти всі кошти. На сьогодні ми отримали 9 млн 800 тис. грн. Потім нам додали ще півмільйона внаслідок перегляду одного із проєктів, який був в області перейменований і здешевлений. І буквально вчора ми отримали розпорядження голови Хмельницької ОВА про те, що нам передано ще 7 млн грн у зв’язку з тим, що одна із громад відмовилася від будівництва. Тому їхні кошти були спрямовані на будівництво укриття в Городоцькій громаді. Таким чином, ми отримали з державного бюджету 17 млн 811 тис. грн. Ну і зрозуміло, що решта — 30 млн — це кошти місцевої громади.

Авторка: Людмила Коваль

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне