Один першокласник та всього шість учнів: де на Хмельниччині найменша школа

Фото: https://suspilne.media/

Один учень 1 вересня пішов у перший клас Коминської школи Ізяславської громади і став шостим учнем цього навчального закладу першого ступеню. Його директорка Надія Колосінська розповіла: їхню малокомплектну школу не закрили, бо в Коминах зробили навчально-виховний комплекс, який відвідують семеро дошкільнят.

Суспільне побувало на святі в найменшій школі Хмельниччини.

Уперше в житті на свій перший урок дзвоником дзвонить Ілля Сероп’ян. Він – єдиний першокласник Коминського НВК Ізяславської громади. Спеціально до свята хлопчик вивчив вірш. Мама першокласника Наталія Серопян каже: вірша вчили увесь вечір напередодні та ще зранку, перед лінійкою. каже, син вміє рахувати, гарно співає та декламує вірші.

Впродовж останніх десяти років першого вересня в школу приходить один першокласник, розповідає директорка НВК Надія Колосінська:

– Це тішить, це радує, і в перспективі в нас теж є діти точно на років п’ять.

Крім Іллі, в класі на першому уроці – усі учні школи. Всі шестеро. Староста села Наталія Свінціцька говорить: із трьох сіл її старостату найбільше дітей в Коминах.

“В Півневій горі всього два жителі в нас числиться, Білотин – пенсіонери, там всього-навсього четверо дітей”, – каже староста.

Коминський заклад поки що в програмі освіти Ізяславщини до 2025 року.

Учителька молодших класів Наталія Климчук пояснює, як у цій школі відбувається навчальний процес:

– Індивідуальна форма навчання, з кожним я займаюся індивідуально. Я з одною дитиною працюю, пояснюю матеріал, дивлюсь, як засвоїв. Наступний урок – з іншою дитиною.

Та додає: їй самій спочатку було незвично викладати в такій формі, зате учні не можуть не вивчити уроки чи списати в сусіда за партою.

Староста села теж навчалася в цій школі в Коминах:

– В нас теж було 5 чоловік в класі . Малокомплектні завжди були школи, в одному класі сиділи 3 класи. Але, слава Богу, що це було вдома, ніде по інтернатах нас не возили. Я дуже задоволена тим, що в нас є школа в селі.

Поповнився сьогодні й Коминський навчально-виховний комплекс на одного, трирічного хлопчика з подвійним іменем Ярослав-Юрій. Він одразу після лінійки вирішив піти додому. Усі її діти, говорить мама хлопчик Світлана, відвідували дошкільний заклад:

– Двоє старших, це самий менший. Садок – це розвиток для дітей.

Голова Ізяславської громади Сергій Шлегель розповів: із 13 навчальних закладів 5-малокомплектні. Три з них до початку навчального року оптимізували. Та не Коминський НВК першого ступеню, після закінчення якого дітей возять за 18 кілометрів в село Михлів.

“Ліквідувати школу і намагатися довозити на відстань більше 20 кілометрів таких малих дітей ми би не хотіли грунтовою дорогою. Це будуть більші проблеми, ніж зараз існуючі. Коминський заклад поки що в програмі освіти Ізяславщини до 2025 року. В планах оптимізації не стоїть внаслідок географічного розташування цієї школи”, – каже Сергій Шлегель.

Комини розташовані за 15 кілометрів від Ізяслава, в оточенні лісів, в низині. Тут немає Інтернету та майже в усіх – мобільного зв’язку. Директорка розказує, як учителька проводила уроки під час локдаунів:

– Вони ведуть онлайн бесіди. На якійсь платформі провести урок тут неможливо, бо може в когось одного з 12 батьків є Інтернет, і то він не такий, як треба.

Голова громади запевняє, що Інтернет в Коминах і в інших селах буде ще цього року:

– Ми провели закупівлю. Зараз процес визначення переможця триває, можливо, кожна школа буде мати іншого провайдера, але для нас неважливо, лиш би в нас був гарний Інтернет – потужний, швидкісний.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне