Оксана Ситницька ознайомилася з роботою Хмельницького обласного краєзнавчого музею

Фото: https://www.adm-km.gov.ua/

Днями в рамках ознайомлення з роботою Хмельницького обласного краєзнавчого музею відбулась зустріч заступниці голови облдержадміністрації Оксани Ситницької з колективом установи. Під час зустрічі обговорювались питання збереження рухомої частини культурної спадщини краю, її популяризації шляхом створення нових експозиційних проектів, оглянуто умови зберігання Державного музейного фонду та ведення обліку музейних предметів.

https://www.adm-km.gov.ua/

Як розповіли працівники музею, фондова колекція музею нараховує близько 84 тисяч одиниць збереження. У музеї зберігаються предмети, які можна вважати справжнім надбанням загальносвітової культури,  серед яких – унікальні ювелірні вироби Київської Русі, чисельна колекція нумізматики та боністики включає 8 скарбів середньовічних монет, різноманітні вітчизняні та іноземні нагороди. Зберігаються та демонструються колекції старовинної зброї, подільської кераміки та фарфору, ікони, документи та предмети з історії краю, а колекція сучасної зброї  за різноманіттям вважається однією з найкращих в Україні. Цікавими і значними за кількістю є фонди природи краю, які включають експонати початку 20 ст.

Музейна наукова бібліотека налічує 20 тис. примірників, в тому числі понад 3 тис. унікальних видань 19 століття.

https://www.adm-km.gov.ua/

Єдиною перешкодою щодо якісного формування колекції та максимального її експонування є обмежені площі приміщення музею. Проблема будівлі Хмельницького обласного краєзнавчого музею, який мав би стати туристичною візитівкою Хмельниччини, гостро стояло уже не одне десятиліття, і у 2019 році справа зрушила з місця. Розроблена перша черга проектно-кошторисної документації на реконструкцію виділеного приміщення по вулиці Проскурівська, 79.

https://www.adm-km.gov.ua/

Як зазначила Оксана Анатоліївна, питання збереження історії та культури нашого краю, важливість Хмельницького обласного краєзнавчого музею як методичного центру музеєзнавства області, розвиток туристичного потенціалу є пріоритетними напрямками та перебувають в  обласній державній адміністрації на постійному контролі.

Зустріч заступниці голови облдержадміністрації з колективом музею підкреслила важливість музейної справи та надихнула науковців на розширення наукових горизонтів та професійних доробок.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне