Отруїлися тринадцять відвідувачів хмельницького бару. У них підозрюють сальмонельоз

Фото: Суспільне Хмельницький

Тринадцять відвідувачів одного із хмельницьких барів отруїлися, одинадцять з них перебувають на стаціонарному лікуванні. Двоє людей від госпіталізації відмовились та лікуються вдома. Про це на брифінгу розповів генеральний директор Хмельницького обласного центру контролю та профілактики хвороб, головний державний санітарний лікар області Микола Габрикевич.

За його словами, наразі взяті проби продуктів, води, обстежені працівники кафе, і за п’ять днів будуть готові результати лабораторних досліджень, які покажуть, чим саме отруїлися люди.

У Хмельницькій інфекційній лікарні в стані середньої важкості перебувають десять хмельничан, які в п’ятницю, 23-го лютого, їли в одному із хмельницьких барів. Ще одна людина знаходиться на лікуванні в лікарні за місцем свого проживання у місті Ізяслав.

“Перші пацієнти до нас поступили в суботу, а інші вже неділя, понеділок і останній пацієнт поступив вчор, 27 лютого. Стан їхній порівняно з тим, як вони поступали, покращується. Вони всі скаржилися на високу температуру тіла 38-39 градусів, в деяких була нудота, багаторазова блювота, виражені інтенсивного характеру болі в животі і діарея. Вони всі отримують внутрішньовенні ін’єкції крапельні, тому що є ще інтоксикація, ще обезводнення, то вони в нас ще на дообстеженні і лікуванні”, — розповіла Суспільне Хмельницький завідувачка інфекційного відділення Хмельницької інфекційної лікарні Інна Гвоздовська.
 
Лікують таких пацієнтів, зі слів лікарки, сім-десять днів, залежно від їхнього стану.

“Ці всі хворі відвідували заклад в п’ятницю, і оскільки ми розпитали епіданамнез, то вони різноманітну їжу вживали, але основним, що поєднує цих всіх пацієнтів, це був салат “Цезар” з яєчним соусом, де яйця не проходили термічну обробку”, — каже Гвоздовська.

Пацієнти, зі слів лікарки, звернулися в медзаклад у різний час, бо в їхні організми потрапила різна кількість збудника, та підозрюють, що це сальмонела.

“Такі випадки бували неодноразово. І весілля, і хрестини, були такі масові спалахи сальмонельозу. Сальмонельоз — це досить грізна кишкова інфекція, одна із найскладніших. Найважче — це могла бути реанімація, відділення інтенсивної терапії”, — говорить Інна Гвоздовська.

Генеральний директор обласного центру контролю та профілактики хвороб, головний державний санітарний лікар області Микола Габрикевич на брифінгу зазначив: чим саме отруїлися відвідувачі кафе — висновки робити рано.

“Попередній діагноз гастроентероколіт та харчова токсикоінфекція. Кінцевий результат буде після лабораторних досліджень, якщо буде хоч в одного хворого підтверджений якийсь збудник, такий діагноз і буде”, — каже Габрикевич.

Заклад громадського харчування, де 23 лютого їли теперішні пацієнти Хмельницької інфекційної лікарні, зачинений.

Виконувач обов’язків начальника управління за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в області Віталій Носатов у коментарі Суспільне Хмельницький розповів: його зачинили на час досліджень взятих тут проб продуктів, питної води, змивів та обстеження одинадцяти працівників бару.

“Видано розпорядження про тимчасове призупинення роботи закладу на десять робочих днів”, — каже Віталій Носатов.

За його словами, такі дослідження можуть тривати понад п’ять днів.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне