Підприємниця з Шепетівки, яка вважає карантинні обмеження направленими проти бізнесу, оштрафували на 17 тисяч

Фото: суд

Шепетівський міськрайонний суд оштрафував на 17 тис. грн місцеву підприємницю за порушення правил карантину. Про це свідчить постанова від 5 квітня. Інформує НГП.

За даними адмінпротоколу, 20 березня 2021 року близько 23 год. кафе-бар «Олімп» у Шепетівці працював попри те, що діяли карантинні обмеження, запроваджені Кабміном і комісією з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій виконавчого комітету Шепетівської міської ради від 19 березня 2021 року.

У суді власниця закладу заперечила свою вину. Пояснила, що перед запровадженням додаткових протиепідемічних заходів, разом з іншими підприємцями брала участь в координаційній раді при Шепетівський міській раді. Їх попередили про наступну заборону роботи закладів громадського харчування, однак велися перемовини про надання дозволу відпрацювати наступні вихідні, які припадали на 20 та 21 березня 2021 року.

Засідання місцевої комісії відбулося в п`ятницю, а на суботу у її кафе-барі було замовлено святкування ювілею (50-річчя від дня народження). Підприємниця зауважила, що не змогла відмовити у святкуванні, оскільки такий ювілей буває лише один раз в житті. Додала, що рішення комісії при міській раді не отримувала, місто на той час перебувало в помаранчевій зоні. Водночас такі обмеження вона вважає спрямованими проти підприємців, а суди – не справедливими.

Суд наголосив, що вина підприємниці вина підтверджується дослідженими під час розгляду справи доказами. Зокрема, протоколом про адміністративне правопорушення, в якому зафіксовано факт приймання відвідувачів та роботу закладу громадського харчування кафе-бару «Олімп»; рапортом старшого інспектора-чергового Шепетівського відділу поліції від 20 березня 2021 року зафіксовано повідомлення зі служби «102» працівника поліції про те, що під час патрулювання міста виявлено факт порушення заборони міської ради у роботі закладу громадського харчування під час карантину.

Переглядом відеозапису з нагрудного реєстратора працівника поліції зафіксовано, що 20 березня 2021 року близько 23 години у приміщенні кафе-бару «Олімп» знаходяться відвідувачі, у тому числі діти, грає музика, відбувається святкування.

З письмових пояснень підприємниці випливає, що вона є власником кафе-бару «Олімп», який працював 20 березня 2021 року близько 23 год, оскільки 19 березня 2021 року під час зібрання, яке проводилось у виконкомі Шепетівської міської ради з власниками закладів громадського харчування (кафе,барів, ресторанів), заступник міського голови на їхнє прохання дозволив відпрацювати два вихідних за умови, що з понеділка підприємці будуть працювати в режимі онлайн доставки. Про те, що було прийнято рішення про заборону приймання відвідувачів з 20 березня 2021 року їй не відомо, копії рішення не отримувала.

Переглядом відеозапису з нагрудного реєстратора працівника поліції зафіксовано, що 20 березня 2021 року близько 23 години у приміщенні кафе-бару «Олімп» знаходяться відвідувачі, в т.ч. діти, грає музика, відбувається святкування.

Суд наголосив: не виконавши встановлені Кабінетом Міністрів України та органом місцевого самоврядування карантинні обмеження, підприємниця свідомо поставила під загрозу життя та здоров`я інших людей, оскільки контролювати роботу суб`єктів господарювання з надання послуг громадського харчування (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо), яку заборонено, є безпосереднім обов`язком власника вказаного закладу, який здійснює надання послуг громадського харчування.

Доводи власниці бару про те, що заступником міського голови суб`єктам господарювання було дозволено роботу закладів громадського харчування у звичному режимі 20 та 21 березня 2021 року, не є підставою для звільнення останньої від відповідальності, оскільки заступник міського голови, як службова особа органу місцевого самоврядування, не наділений такими повноваженнями.

Не є підставою для звільнення підприємниці від адміністративної відповідальності за порушення правил карантину її твердження в частині недоведення відповідної інформації органом місцевого самоврядування до її відома, оскільки навіть без прийняття відповідного рішення органом місцевого самоврядування такі обмеження з 24 лютого 2021 року були встановлені постановою Кабінету Міністрів України.

Крім штрафу, підприємниця заплатить 454 грн судового збору.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне