Пів року потому: хмельничани й досі чекають на відновлення житла після російського обстрілу

Фото: Суспільне Хмельницький

73 жителі Хмельницького району очікують матеріальну допомогу з держбюджету Євідновлення для помешкань, що зазнали руйнувань після російських обстрілів 13 травня.

Повідомляє Суспільне

Жителька Грузевиці Лілія Москалюк згадує події піврічної давнини. 

“Стелі попадали, електрику пообривало, простінки потріскали, повідходили від стін. Всі дерев’яні вікна, які в нас були – всі полетіли одночасно при першому ударі”, — каже жителька Грузевиці.

Жінка розповідає, що досі не відновила свій будинок після російських обстрілів, що сталися 13 травня. Каже, очікує 200 тисяч гривень компенсації за пошкодження.

“Через те, що в нас не були ще до кінця переоформлені документи на спадщину чоловіка. Тільки недавно зробили, подали оновлення на “Дію” і це мають нам видати”, — пояснює Лілія Москалюк.

Зараз, говорить, родина з шістьох людей проживає в літній кухні, вікна для якої видав один із благодійних фондів.
 

Вікна у будинку, які вже почали вставляти за кошт “Євідновлення”, листопад 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

 
А в цьому будинку вікна за кошт “Євідновлення” вже почали вставляти. Його власниця Людмила на камеру говорити не хотіла. Але показала будинок, що зазнав пошкоджень просто після свіжого ремонту. На нього, каже, родина збирала кошти багато років.
 
Грузевиця – населений пункт, який зазнав найбільших руйнувань внаслідок вибухової хвилі 13 травня, розповідає староста Оксана Совінська. Кожен будинок в селі був пошкоджений, а їх загалом понад півтисячі.

“Більшою мірою, меншою мірою, але постраждали всі. Дуже багато пошкоджених дахів, стін, стель, тобто, руйнації були дуже великі”, — пояснює староста Грузевиці.

Дах житлового будинку, який постраждав після російського обстрілу 13 травня, листопад 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

За пів року відновлення, говорить, всі жителі села змогли облаштувати собі помешкання принаймні для зимівлі. Чорноострівський селищний голова Михайло Дзісь каже, до селищної ради надійшли 462 заяви на відновлення, з бюджету громади кошти виплатили всім. На “Євідновлення” за державний кошт люди подали 139 заяв.

“З них ми вже опрацювали 120 домогосподарств, люди отримали вже майже вісім мільйонів коштів: від п’яти до 400 тисяч”, — каже Михайло Дзісь.

Ще 22 заяви – на розгляді.

“Тому що багато роботи. Комісія працює, є проблеми технічні”, — пояснив чорноострівський селищний голова.
 

Багатоквартирний будинок у Хмельницькому районі, який постраждав внаслідок російського обстрілу 13 травня, листопад 2023. Фото: Суспільне Хмельницький

Від обстрілів 13 травня постраждали й населені пункти Хмельницької громади. До Хмельницької міської ради із заявами на відшкодування звернулись 400 людей. За півроку допомогу з міського бюджету на 4 мільйони отримали всі, каже заступник Хмельницького міського голови Василь Новачок. На “Євідновлення” подались 170 людей.

“Але допомогу отримали 119. З різних причин частина людей не отримала. Або не надали доступу для комісії, щоб обстежити будинок, або на момент обстеження роботи вже були виконані. А одна з умов “Євідновлення” – це те, що роботи не мають бути виконані до часу обстеження”, — пояснює посадовець.

За його словами, внаслідок обстрілів 13 травня, зазнали руйнувань 125 багатоквартирних будинків та 905 приватних домоволодінь в громаді.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне