Планували добудувати у 2022 році: що з хмельницьким Палацом спорту

Фото: Суспільне Хмельницький

Від початку повномасштабного вторгнення і до нині в Палаці спорту, який у Хмельницькому готовий майже на 90%, не ведуться роботи, розповів Суспільному заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук.

Про строки поновлення будівництва, і потребу спортсменів у такій споруді дізнавалася команда Суспільного.

Старший інструктор академії бразильського джиу-джитсу в Хмельницькій області Олександр Хмелюк навчає вихованців боротьбі в партері.

“Спортсмени працюють над техніками, які дозволяють вилізти з-під суперника в партері, і проводити атакувальні дії саме з позиції, коли суперник їх тримає. Дані техніки дають можливість проводити поєдинок далі, а не закінчуючи його в партері, і почуватися комфортно в будь-якій позиції”, — сказав чоловік.

Діти вчаться технікам бразильського джиу-джитсу. Фото: Суспільне Хмельницький

За словами Олександра Хмелюка, джиу-джитсери області виступають на виїзних і домашніх стартах різного рівня, вистачає їм і суперників. На змаганнях у Хмельницькому кількість учасників іноді, каже, доводиться коригувати.

“Якщо взяти нещодавні наші змагання, які робилися до нового року, то на жаль, кількість місць була обмежена тому, що самі зали, які зараз працюють і функціонують, вони не дають можливості робити такі масштабні змагання для всіх охочих, які є”, — розповів Олександр.

Місцем для проведення всеукраїнських і міжнародних змагань у Хмельницькому мав стати недобудований Палац спорту, розповів начальник управління молоді та спорту міської ради Сергій Ремез. Зокрема, за його словами, там є велика ігрова зала з трьома тисячами посадкових місць і чотири додаткові зали для підготовки й тренувань спортсменів із різних видів спорту. У місті, каже, подібних споруд немає.

“Три тисячі посадкових місць в жодній споруді немає. А це є основним показником для організації й проведення міжнародних змагань. Тим більше там можна буде проводити фото і відео зйомку, прямі трансляції, що сьогодні актуально для проведення змагань”, — каже Сергій Ремез.

На фото недобудований Палац спорту. Фото: Суспільне Хмельницький

Будівництво Палацу спорту в Хмельницькому стартувало у 2019 році, розповів заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук. Від 24 лютого 2022 року і до нині роботи там не ведуться.

“Перша причина, це, звичайно, пріоритети. На сьогодні пріоритети для нас це наші військові частини, яким ми допомагаємо. Бюджетні кошти в великій кількості ідуть саме на допомогу нашим військовим. І друга, звичайно, причина — обмеження, по яких ми не можемо будувати, це 590 Постанова Кабміну, яка не дозволяє фінансувати такі капітальні види робіт по Палацу спорту”, — розповів заступник міського голови.

Палац спорту збудований майже на 90%, сказав Микола Ваврищук: “На будівництво вже було витрачено близько 250 мільйонів гривень. Це кошти, як міського, в першу чергу, бюджет, так і державного бюджету. До початку повномасштабної війни залишок коштів, які потрібні були б, щоб завершити Палац спорту, був близько 130 мільйонів гривень. Зараз важко сказати, скільки це коштів, ми не корегували вартість”.

Палац спорту збудований майже на 90%. Фото: Суспільне Хмельницький

Про долю Палацу спорту в Хмельницькому розповів Міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт: “У нас були великі плани у 2022 році закінчити будівництво Палацу спорту. Зараз усе призупинилося, кошти ідуть на війну. По галузі спорту кошти виділяються на тренувальні збори, на підготовку наших спортсменів, збірних команд, ще на Програму Президента “Здорова Україна”, тому що нам потрібно, щоб масовий спорт теж рухався вперед. Зараз у субвенції грошей немає. Але я впевнений, коли закінчиться війна, ми все добудуємо”.

Виграти медаль на світових змаганнях у Хмельницькому Палаці спорту мріє бронзова призерка чемпіонату України з бразильського джиу-джитсу — дванадцятирічна Дана Суха. Робота Палацу дасть шанс і іншим спортсменам проявити себе на міжнародних стартах, каже дівчина: “Деякі учні не можуть собі дозволити їхати в інші міста, вони можуть тільки в місті йти на тренування, то хотілося, щоб вони також могли побувати там”.

Авторка: Ярослава Антошевська.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне