Поблизу Городка будують індустріальний парк

Фото: Суспільне Хмельницький

Поблизу Городка тривають підготовчі роботи для будівництва індустріального парку. Його назва — “Вуглецево нейтральний еко-агро-хаб “Поділля-Городок”.

Про це Суспільне Хмельницький розповів перший заступник Городоцького міського голови Артур Косінський.

За його словами, там розташують кілька підприємств глибокої переробки сировини:

  • завод з виготовлення неочищеного й очищеного медичного спирту з кукурудзи;
  • завод з виробництва олій;
  • сміттєпереробний завод.

Артур Косінський каже: індустріальний парк — це не промзона, а автономне промислове містечко з навчальними закладами, готелями, стоянками, елеваторами, укриттям, який можна буде назвати екологічним хабом.

“Вуглецево нейтральний” говорить уже про те, що викиди CO2 будуть мінімальними. Близько 70% продукції, яка буде вироблятися в цьому парку, буде йти на експорт, за кордон. Ця продукція буде сертифікована, вироблятиметься виключно на сертифікованому обладнанні з найвищою нормою екологічного захисту. Тому, в плані екології — це буде екологічний проєкт, екологічний хаб”, — сказав Артур Косінський.

За його словами, індустріальний парк будуватимуть на місці фільтраційного поля колишньої цукроварні на площі 50 гектарів. Ця ділянка — комунальна власність громади, яку на 35 років міська рада віддала в оренду приватному бізнесу з умовою, що цільове призначення землі не зміниться. Розроблену концепцію погодили в Міністерстві економіки. Цьогоріч, після реєстрації та обрання керуючої компанії, залучатимуть учасників парку. Це можуть бути як українські, так і іноземні інвестори.

“На наступний рік програмою-мінімум буде проєктування і будівництво мереж. Після цього вже, звичайно, саме будівництво заводів, цехів, фабрик, самого парку. Найраніші терміни запуску виробництва — 2026 рік”, — сказав посадовець.

Артур Косінський розповідає: держава мотивує бізнес створювати такі індустріальні парки звільненням від деяких податків. А от податки від діяльності розташовані у нас підприємства платитимуть в місцевий бюджет.

“Це, в першу чергу, економічний розвиток, соціальний розвиток, робочі місця, розвиток інфраструктури, залучення інвестицій. Крім цього, це розвиток малого і середнього бізнесу, який буде розвиватися навколо такого парку. Тому тут вигоди очевидні для всіх”, — говорить Артур Косінський.

З його слів, на будівництво залучать приблизно 350 працівників, а для роботи всього індустріального парку знадобиться десь пів тисячі робітників.

 
Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне