Попит перевищує пропозицію: хмельничани менше приносять речі до центрів допомоги переселенцям

Фото: https://suspilne.media/

Хмельничани стали менше приносити речей до центру видачі одягу. Нині у переселенців великий попит на ковдри, подушки, матраци, посуд та іграшки. А їх у центрі зараз немає.

Про це Суспільному розповіла реєстраторка центру видачі одягу на вулиці Проскурівській Любов Мантач.

У центрі надання гуманітарної допомоги Хмельницької обласної ради, після реєстрації, для якої необхідне посвідчення внутрішньо переміщеної особи, переселенці можуть обрати собі необхідні речі, розповіла координатора центру Анна: «У нас є жіночий одяг, підлітковий, трішки чоловічого, і текстиль інколи».

Катерина з доньками приїхала до Хмельницького з Донеччини. До центру прийшла, щоб знайти півторарічній доньці Алісі колготки. А собі – хустку для церкви.

«Ми вже другий раз приходимо, дитинці дають смаколики. На діток дуже багато одягу. А на дорослих треба вибирати, дивитися», – говорить відвідувачка центру.

Регіна та її шестирічна донька Зарина приїхали до Хмельницького з Попасної. У центрі надання гуманітарної допомоги дівчинка обрала собі м’яку іграшку.

«Ми зараз орендуємо квартиру. Нам потрібен одяг, постільна білизна, ковдри, тому звернулися до цього гуманітарного штабу. Нам розповідали, що тут люди знаходять все, що їм потрібно», – каже Регіна.

Центр надання гуманітарної допомоги Хмельницької обласної ради працює три місяці. Відвідувачів тут, станом на 18 липня, приблизно стільки ж, скільки й у перший місяць роботи, каже координаторка центру надання гуманітарної допомоги Хмельницької обласної ради Анна: «В середньому ми приймаємо понад 700-800 переселенців за робочий день. Буває день, що трохи менше, а буває день, що, навпаки, знову більше приходить».

За словами Анни, центр працює тричі на тиждень: у понеділок, середу та п’ятницю, з 10:00 до 15.30. У центрі завжди є потреба в текстилі, ковдрах, подушках.

«На жаль, вже дуже мало посилок з Заходу. Хотілося, звичайно, щоб більше було, щоб ми могли запропонувати людям більший асортимент. Просимо місцевих жителів, вони приносять речі, які можуть. Але цього дуже мало. Наразі у нас просять речі для дітей у школу: портфелі, сумки, взуття», – говорить координаторка центру.

У центрі видачі одягу Хмельницької міської ради, що працює у приміщенні виставкової зали художньої школи з 7 березня, є постійна потреба у постільній білизні, матрацах, дорослому взутті, дитячих візочках, розповідає адміністраторка центру Жанна Дроздова. За її словами, дитячого та підліткового одягу не потрібно, його є достатньо.

«Спершу було дуже багато закордонного одягу. Наші місцеві приносили посуд, одяг. Зараз це все пішло на зменшення», – каже Жанна Дроздова.

Як розповіла реєстраторка центру Любов Мантач, речі у центрі можуть брати як переселенці, так і малозабезпечені, багатодітні хмельничани.

«Запитують за посуд для кухні, його немає. Поки батьки обирають одяг, діти приходять й вибирають собі іграшки, але їх поки що недостатньо. Бажано, щоб іграшки були не поламані. Якщо це конструктори, то щоб більше деталей було. Книжечки щоб в доброму стані були», – говорить Любов.

Потік відвідувачів центру зменшився, порівняно з березнем-квітнем, коли було більше тисячі людей за день, розповідає Жанна Дроздова: «Коли центр тільки відкрився, ми працювали й у Великодні свята, і на всі свята, не було у нас ані перерви, ані вихідних у суботу та неділю. Зараз людей менше приходить: десь 100-300 людей за день».

Автор: Наталя Сідова.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне