Працівники Хмельницької АЕС взяли участь у VII Міжнародній конференції “Промислова безпека. Найкращі практики 2019”

Фото: www.adm-km.gov.ua

«Глобальна стратегія Vision Zero в Україні: від усвідомлення до втілення» – така тематика VII Міжнародної конференції присвяченої промисловій безпеці і найкращим світовим практикам, у якій взяли участь представники відділу охорони праці Хмельницької АЕС.

Конференція пройшла за участю представників міжнародних організацій у галузі безпеки ISSA (Всесвітня асоціація соціального страхування), Європейської агенції з безпеки та гігієни праці із Великої Британії, Німеччини, Швеції, ПАР, Литви, Польщі, США, а також кращих вітчизняних експертів з промислової безпеки. Серед таких фахівців і працівники енергокомпанії, команду яких очолив начальник відділу охорони праці та пожежної безпеки дирекції з нагляду за безпекою ДП «НАЕК «Енергоатом» Олександр Григоренко.

Це перший міжнародний захід в Україні, присвячений упровадженню в країні концепції Vision Zero, яка в 2017 році під час Всесвітнього конгресу з безпеки праці в Сінгапурі була визнана першою глобальною стратегією у галузі безпеки праці. Концепція  базується на впровадженні  7 «золотих правил». Робочим інструментом 7 «золотих правил» є попереднє самостійне тестування, які проходять роботодавці, керівники, менеджери для початкової оцінки стану профілактичної роботи щодо зниження рівнів травматизму та захворюваності працівників в організації, на підприємстві.

Розпочинаючи конференцію, Генеральний секретар секції гірничо-добувної промисловості Міжнародної організації соціального забезпечення (МОСЗ) Helmut Ehnes розповів про переваги  стратегії «VISION ZERO» та зазначив, що до неї вже приєдналися понад 50 країн та тисячі підприємств у світі. Розроблена МОСЗ стратегія Vision Zero або «Нульовий травматизм»   демонструє якісно новий підхід до організації профілактики, що об’єднує три напрямки – безпеку, гігієну праці і благополуччя працівників. Стратегія пропонує концепцію, реалізація якої  буде сприяти зниженню рівня виробничого травматизму і професійної  захворюваності.  До розробки цих рекомендацій було залучено понад 1000 фахівців з безпеки праці з усього світу. Це готові інструменти для розробки і реалізації стратегії охорони праці на будь-якому підприємстві.

Під час конференції учасникам дискусії задавалися провокаційні питання, на які вони давали кваліфіковані відповіді, враховуючи різні напрямки управління безпекою. Зокрема, інженер відділу охорони праці ВП ХАЕС Юлія Малько, поставила питання «дуелянтам» про впровадження ризик-орієнтовного підходу на рівні виховання дітей у школах. «Якщо ми хочемо бачити в майбутньому кваліфіковані кадри, які будуть керувати питаннями безпеки, є необхідність розпочинати виховання майбутніх поколінь з врахуванням ризик-орієнтовного підходу. Що робиться наразі в Україні в цьому напрямку?».

На це питання надала відповідь голова правління Європейського співтовариства з охорони праці ESOSH Ольга Богданова у своїй доповіді «Нове покоління у безпеці», презентувавши новий погляд на охорону праці як захоплююче та привабливе середовище для вивчення, розуміння та дотримання. Україна  взяла на себе зобов’язання перед світовими лідерами  захищати трудові права і сприяти забезпеченню надійних і безпечних умов праці для всіх працюючих.

Розповідаючи про участь у конференції, інспектор відділу охорони праці ВП ХАЕС Надія Смолій, у свою чергу, зазначила, що цей захід став майданчиком для зустрічей провідних українських виробників засобів індивідуального захисту та гігієни праці з представниками великих промислових виробництв, зацікавлених у забезпеченні якісного захисту. На конференції була також можливість ознайомитися із новітніми технологіями, які застосовуються при розробці засобів індивідуального захисту.

За словами учасниці Міжнародної конференції Юлії Малько, впровадження та участь в Vision Zero встановлює більш високі стандарти для підвищення рівня захищеності людей, прагнення не тільки відповідати вимогам законодавства, але і приймати усі можливі додаткові заходи, необхідні для зниження ризиків. Ключовий пріоритет – людське життя.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне