Президент підписав Указ про добудову двох енергоблоків Хмельницької АЕС

Президент підписав Указ про добудову двох енергоблоків Хмельницької АЕС
Фото: www.xaec.org.ua

Про це йдеться на офіційному представництві Президента України.

Так, 4 квітня був оприлюднений Указ Президента України №104/2019 “Про заходи з підтримки розвитку ядерної енергетики та підвищення рівня безпеки у сфері використання ядерної енергії”.

Згідно з документом, президент доручив Кабінету міністрів невідкладно внести на розгляд Верховної Ради законопроект про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків №3 і №4 Хмельницької атомної електростанції.

Окрім того, протягом двох місяців мають також мають внести і зміни до ряду законів України. Мова йде про Закон «Про впорядкування питань, пов’язаних із забезпеченням ядерної безпеки».

Також Указ містить і вимоги щодо змін  до Бюджетного кодексу України щодо віднесення коштів від збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, до джерел формування спеціального фонду Державного бюджету України для забезпечення гарантованого спрямування таких коштів у вигляді субвенції відповідним місцевим бюджетам.

Також указ містить вказівку і про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» щодо збільшення розміру субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження;

Нагадаємо, що Славутська міська рада у 2015 і 2016 роках судилась з Кабінетом Міністрів України. Двічі міська рада подавала позов на бездіяльність уряду в питання виплати коштів на розвиток 30 кілометрової зони ВП ХАЕС, хоча по суті всі решта зона спостереження опинилися в тій самій ситуації.

Минулого року Славута програла подібну справу в суді , попри переконливі докази порушень зі сторони Кабміну. Але міський голова Славути Василь Сидор вважає, що результат міг би бути іншим, якщом до позову приєдналися представники інших міст  з зони спостереження , зокрема Нетішина, Острога та ін. Адже до суду окрім Славути ніхто не пішов, висловивши підтримку лише на словах.

 

 

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне