Про результати моніторингових досліджень проб води на виявлення збудників холери

56
Фото: google.com

За 7 місяців поточного року лабораторною мережею центру проведено 181 дослідження проб води – 111 проб відібраних із відкритих водойм та 70 проб стічних вод в т.ч. 32 – інфекційних стаціонарів.
      Із проб води відкритих водойм отримано 7 позитивних результатів (холерні НАГ-вібріони не 01 групи), а саме: м. Кам’янець – Подільський із проби води відібраної в річні Дністер (с. Велика Слобода) та пробі води із річки Смотрич (Смотрицький каньйон); Шепетівський район – із ставків с. Гуска, цукровий завод та пробі води відібраної на міському пляжі м. Шепетівка; Теофіпольський район – з проби води відібраної із ставка в смт Теофіполь; Ізяславський район – пробі річкової води відібраної в с. Клубівка; м. Хмельницький – із проб води ставків (Царське озеро та с. Ружична).
   При цьому лабораторією особливо небезпечних інфекцій при паралельних дослідженнях підтверджено виділення культур в 5 випадках .
    Із проб стічних вод НАГи холерних вібріонів не виділялись. Моніторингові дослідження води на холеру триватимуть до 1 жовтня.

Нагадуємо, що холероподібним вібріонам притаманна властивість спричиняти поодинокі захворювання на гострі кишкові інфекції при заковтуванні забрудненої вібріонами води поверхневих водоймищ під час купання або при використанні такої води для миття посуду, овочів, фруктів.

Довідкова інформація: Збудники холери мають соматичний О-антиген та джгутиковий Н-антиген. Н-антиген є загальним для всього роду як холерних, так і холероподібних вібріонів. Залежно від будови О-антигену виділяють понад 150 сероварів. Збудники холери належать до серогруп 01 та 0139, їх позначають V. cholerae 01 та V. cholerae 0139. Усі інші представники виду V. cholerae не є збудниками холери, але можуть викликати інші захворювання, наприклад, гастроентерити. О-антиген складається із трьох компонентів: А, В і С. Залежно від їхнього поєднання розрізняють 3 серовари збудника холери – Огава (АВ), Інаба (АС) і Гікошима (АВС).

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне