Проєкт Демографічної стратегії України до 2040 року: Міністерство соціальної політики розпочинає процес публічних консультацій

Фото: ілюстративне

Внаслідок війни Україна стикнулась з глибокою демографічною кризою: значна кількість громадян загинула, частина населення депортована або примусово переміщена на територію країни-агресора, велика кількість українців виїхала за кордон, до того ж внаслідок війни критично знизився рівень народжуваності.

Таким чином, війна суттєво посилила всі негативні демографічні тенденції, які спостерігались в нашій країні і до початку повномасштабного вторгнення.

Наразі суспільство шукає різні шляхи вирішення цієї ситуації. Проте подолання цих трендів потребує не окремих точкових дій, а злагодженої скоординованої політики усіх органів влади із залученням суспільства та міжнародних партнерів, з подальшим визначення взаємоузгоджених між собою набору кроків.

З цією метою Міністерство соціальної політики спільно із широким колом представників експертного середовища, залученням Інститут демографії та соціальних досліджень НАН України, органів влади, міжнародних партнерів розробило проект Стратегії демографічного розвитку до 2040 року.

Підготовці проекту Стратегії передувала суттєва аналітична робота, виявлення та аналіз демографічних змін, порівняння показників демографічного розвитку України та країн Європейського союзу, вивчення найкращого міжнародного досвіду щодо подолання подібних демографічних викликів.

Важливо відзначити, що проект Стратегії є високорівневим документом, який дає загальний опис проблем та цілей і завдань, спрямованих на їх вирішення. Після затвердження Урядом проєкт Стратегії буде доповнений детальним Планом заходів, що забезпечить узгоджену реалізацію цієї Стратегії всіма дотичними органами влади.

Від сьогодні Міністерство починає публічні консультації щодо обговорення цього проекту. Ми запрошуємо експертів з різних сфер, громадськість, міжнародне співтовариство до коментування, надання пропозицій, додаткових аналітичних даних, які можуть посилити, підвищити якість документу та ефективність його реалізації.

У рамках публічних консультацій будуть проводитися секторальні „круглі столи” та обговорення із залученням профільних експертів, міжнародної спільноти та громадськості. Публічні консультації триватимуть наступні декілька місяців. Після чого доопрацьований за результатами консультацій проект Стратегії буде подано на розгляд Уряду.

Мета Міністерства соціальної політики – забезпечити формування цілісної, комплексної демографічної політики, яка дозволить підвищити рівень народжуваності, зменшити рівень передчасної смертності та створити умови для повернення до нашої країни мігрантів, як тих, які виїхали за кордон після повномасштабного вторгнення, так і тих, хто виїжджали раніше, а сприятиме залученню української діаспори та забезпечить створення наскрізних передумов для того, аби громадяни України та етнічні українці вибирали саме Україну, як країну, в якій хочеться жити.

Проект Стратегії демографічного розвитку до 2040 року розміщений на сайті Мінсоцполітики за посиланням.

Пропозиції та коментарі до проекту Стратегії можна надіслати на електронну адресу: [email protected]. У назві листа варто вказувати “Пропозиції до Стратегії демографічного розвитку України”.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне