Редакції та війна: як медіа на Хмельниччині тримають інформфронт

Фото: knowex.com

Вже більше як три місяці Україна героїчно протистоїть окупантам з ерефії. Протистоять Збройні сили України, протистоять підрозділи поліції, прикордонники та територіальна оборона. Протистоїть і тил – волонтери, лікарі, пожежні, бізнес, журналісти та прості мешканці.

Інститут масової інформації з перших днів війни тримає постійний зв’язок із медіа по свій Україні, допомагає із отриманням засобів захисту, моніторить їх потреби та допомагає із пошуками підтримки, в тому числі й фінансової, фіксує порушення прав журналістів та сприяє у вирішенні проблем, які перешкоджають їх журналістській діяльності. Наразі Хмельниччина отримала комплекти захисту, аптечки, потужні повербанки та декілька мобільних телефонів. Значна частина цього обладнання вже служить хмельницьким редакціям, іншу – можна за запитом отримати в регіональної представниці ІМІ в Хмельницькій області Альони Берези для користування.

Поряд з фіксацією порушень, цього разу ІМІ також вирішила поспілкуватись із регіональними редакціями та дізнатись як їм працюється в умовах війни. Регіональна представниця ІМІ в Хмельницькій області Альона Береза поспілкувалася із такими хмельницькими медіа: Суспільне Хмельницький, медіа корпорація «Є», Всім Новини (Хмельницький) та Новини.Хмельницький. Ми поцікавились у представників ЗМІ яка нинішня ситуація в медіа, які плани на майбутнє, яким вони бачать виживання локальних медіа в умовах війни та яка наразі підтримка їм необхідна.

Яка нинішня ситуація в медіа?

Суспільне Хмельницький:

Від початку повномаштабного вторгнення Суспільне Хмельницький оптимізувало свою роботу. По-перше, ще більше уваги приділили діджитал-платформам. Очевидно стало, що це найоперативніша логістична схема доставки перевіреної інформації до нашого користувача. І, відповідно, вона мала попит. Це показують і цифри – кількість підписників усіх платформ зросла в рази. Відповідно, суспільно-політичні ефірні радійні/телевізійні студії були реорганізовані в оперативніший формат і щодо подачі матеріалу, і його адаптації на діджитал. Змушені застосовувати таку форму роботи як вимушений простій, але лише до тих працівників, котрі тепер мають менше навантаження відповідно до своїх посадових інструкцій. Нам не вдалося реалізувати аутсорсні програми, передбаченні проектом  «Створюй із Суспільним». Проте, створили цикли на ютюб про волонтерство та переселенців – «Мистецький стрій» і «Якби не війна …» . Процес переформатування, особливо, телевізійного мовлення триває в контексті реорганізації регіонального мовлення АТ НСТУ. Найбільша, напевно, робоча проблема, яка суттєво впливає на діяльність – відсутня можливість автоперевезень, які в нас відбувалися згідно із угодами з контрагентами. Припинили також співпрацю і з клінінговим агенством – виходимо із ситуації власними силами.

Медіа корпорація «Є»:

Усі журналісти працюють. Скорочень у нас не було. Звісно, були працівниці, які виїхали з дітьми за кордон, а хтось пішов у відпустку. Але це не стосується журналістів, робота яких в цей час надто важлива, хоча, як на мене, не всі усвідомлюють це. До того ж,  ми змогли залучити декількох колег з інших регіонів, які вимушено переїхали на Хмельниччину. Але без фінансової підтримки іноземних партнерів, було б важче це все зробити. Звичайно, після 24 лютого стало складніше випускати друковані видання. Адже ринок реклами, по суті, зупинився, як і роздрібна торгівля газет у багатьох областях. Крім того, з’явився дефіцит паперу.  Тому ми, зокрема, вимушено скоротили кількість сторінок, об’єднали ряд видань в «Єдину газету». Але нам допомагають іноземні донори, партнери. І лише нещодавно почали випускати ту кількість шпальт, як і до 24 лютого. Сайт «Є» працював, працює та буде працювати. Я дуже вдячний своїм колегам, які, особливо на початку масштабного вторгнення, просто не звертали уваги на час та день, працювали, як то кажуть, 24 на  7. Ми постійно були на зв’язку, підтримували один одного, радилися, як краще робити. Якщо я бачив, що хтось дуже втомився психологічно, то намагався пояснити, що потрібно хоча б один день відпочити. Бо знаєте, психо-емоційний стан журналіста – це дуже важливо. Адже, якщо людина «згорить», то від того постраждають усі. Зараз трохи легше, але, на жаль, три місяці великої війни, все одно даються взнаки.  Утім, є чудова пісня Христини Панасюк та Сєні Присяжного «Я не втомився», тому відпочиватимемо після Перемоги! Медійники не втомилися! Ну, і, два слова, ще по рекламі на сайті «Є». Ми майже з першого дня пішли на свідомий крок – вимкнули на місяці два майже всю рекламу на нашому ресурсі. На це мали дві причини. Перша – щоб вона не заважала читачам отримувати корисну та важливу інформацію в цей час. Друга – щоб через рекламні майданчики сайт «не поклали» вороги. І, як потім переконалися, ми правильно зробили, бо ряд сайтів в Україні в певні дні перестали тимчасово працювати через кібератаки рашистів саме через деякі рекламні майданчики. Ми ж цього уникнули.

Інтернет-видання vsim.ua:

Після 24 лютого чисельний склад редакції не скоротився. Коштів на фінансування нашого медіа поки вистачає. В основному за рахунок допомоги фондів з Європи та АНРВУ. Змушені економити, оскільки доходи значно скоротилися.

Інтернет-портал «Новини.Хмельницький»:

Робота сайту “Новини. Хмельницький” була зупинена з 24.02.2022 року. Частина колективу виїхала закордон. Відновити роботу вдалось лише всередині травня, коли з’явилась можливість. Фінансова ситуація максимально складна. Реклами немає. Працюємо фактично в мінус.

Які плани Вашого медіа на майбутнє?

Суспільне Хмельницький:

Для тих регіонів, де тривають активні бойові дії, Суспільне регіональне мовлення стало одним з небагатьох джерел об’єктивної інформації про область. Ми не зменшуємо темпи, навпаки – реорганізуємо роботу на всіх платформах, аби працювати чітко для запитів аудиторії – якісно, системно, зрозуміло.

Медіа корпорація «Є»:

Плани після Перемоги просто неймовірні. По-перше, «Сімейну газету», яку випускає медіа-корпорація «Є» мають передплачувати в Тюмені, Казані, Владивостокі тощо. І читати українською! Жартую. Бо насправді, будувати плани, навіть на завтра, доволі важко. Звісно, ми усі хочемо поки єдиного – якнайшвидше виграти війну в рашистів. А далі – відбудувати України та розвиватися надалі. Поки що план доволі скромний – зберегти те, що є. Потім – час покаже. Впевнений лише в одному – як би складно нам усім не було, ми не відійдемо від журналістських стандартів, від своєї місії тощо.

Інтернет-видання vsim.ua:

Наш головний план на майбутнє – не допустити скорочення працівників і далі працювати для читачів. Хочемо не просто втриматися на плаву, а розвиватися.

Інтернет-портал «Новини.Хмельницький»

Наразі працюємо. Плануємо як мінімум вийти на довоєнні показники.

Якою Ви бачите виживання локальних медіа в умовах війни?

Суспільне Хмельницький:

Локальні медіа в умовах війни, вважаю, повинні бути дуже гнучкими щодо умов праці. Йдеться про вміння працювати дистанційно, оперативно налагоджувати внутрішню комунікацію та всі види логістики. А для цього , в тому числі, необхідна й якісна техніка. Це якраз те, чого бракує нашій філії.

Медіа корпорація «Є»:

Насправді, це дуже філософське, а тому важке запитання. Якщо працюватиме економіка, зростатиме добробут людей, тоді й локальні медіа розвиватимуться. Але нам потрібно пройти ще довгий і тривалий шлях, коли суспільство, його переважна більшість, не зрозуміє, що незалежні медіа були, є і будуть. І підтримуватимуть, зокрема, і локальні медіа. Ті, які ближче до твого села чи міста, які не прислужують олігархам чи місцевим князькам, а працюють для громади. Звісно, в умовах війни дуже важко виконувати свої основні функції, бо ота «червона лінія», яку не можна перейти, вона дуже тонка. Проблема нормальної комунікації між громадами, владою та ЗМІ завжди існувала. Під час війни – вона ще більше загострилася. Але це питання часу. Вірю, що війна завершиться, впевнений – Україна неодмінно переможе, а далі усі разом розбудуємо справжнє громадське суспільство.

Інтернет-видання vsim.ua:

Незалежні локальні медіа в умовах війни зможуть вижити за рахунок співпраці із місцевим бізнесом (реклама) та грантів. Також перспективним напрямком вважаю монетизацію контенту. В нашому випадку бачу перспективи до повернення монетизації, яку ми призупинили 24 лютого.

Інтернет-портал «Новини.Хмельницький»

Підтримка у вигляді грантів, яка закриє потреби – зарплати, технічні оплати (хостинг, провайдер). Маленьким регіональним медіа, вважаю, буде цікава участь і в рекламних колабораціях, які дозволять заробляти кошти на розвиток.

Яка наразі потрібна підтримка Вашому медіа?

Суспільне Хмельницький:

Необхідна й якісна техніка. Це якраз те, чого бракує нашій філії.

Медіа корпорація «Є»:

Як і більшості усім незалежним медіа, нам також потрібна підтримка за усіма напрямками. Важливо усе – і фінанси, і сучасне обладнання, і програмне забезпечення. Це ж усе комплексне питання. Немаючи фінансових можливостей, нам важко, а, інколи, просто неможливо покращити або пришвидшити виготовлення певного медіа продукту для нашої аудиторії. Так і з програмним забезпеченням, яке, доволі часто, локальні медіа просто не можуть дозволити собі придбати.

Інтернет-видання vsim.ua:

Для підтримки нашого та й інших локальних медіа в умовах війни фінансова допомога є просто необхідною. Без неї велика частина ЗМІ можуть просто зникнути. Є також потреба в обладнанні, яке потрібно оновлювати, а фінансової можливості на це зараз немає.

Інтернет-портал «Новини.Хмельницький»:

Для збереження медіа в першу чергу потрібні кошти на оплату зарплати.

Загалом хмельницькі медіа з перших днів війни тримають інформаційний фронт в Хмельницькій області та як і раніше максимально швидко доносять інформацію до читачів. Однак є медіа, які з перших днів війни були змушені призупинити свою діяльність і лише в квітні їм вдалося відновити роботу своїх редакцій. Головної проблемою для регіональних медіа є відсутність достатньої кількості фінансових ресурсів. На разі редакції в першу чергу покривають витрати на оплату праці і, на жаль, не можуть думати, до прикладу, про придбання обладнання. Поряд з тим медіа втратили можливість монетизації та не отримують рекламних замовлень, що також впливає на фінансовий стан редакцій. Наразі редакції почали активніше шукати підтримку своєї діяльності у міжнародних донорів.

Регіональна представниця ІМІ в Хмельницькій області Альона Береза поспілкувалась із представниками хмельницьких медіа, а саме:

  • Любов Тімкова, продюсерка Суспільне Хмельницький;
  • Володимир Гординський, головний редактор медіа корпорації «Є» (Хмельницький);
  • Максим Фарина, головний редактор інтернет-видання vsim.ua;
  • Марія Тупчина, редакторка інтернет-порталу «Новини.Хмельницький».

Вперше опубліковано на сайті ГО “Жіночий Антикорупційний Рух

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне