Результати моніторингового візиту до ІТТ у місті Старокостянтинів ГУНП в Хмельницькій області

Фото: www.ombudsman.gov.ua

У рамках реалізації національного превентивного механізму регіональним координатором взаємодії з громадськістю Уповноваженого ВР України з прав людини в Хмельницькій області Ольгою Осередчук, регіональним представником Уповноваженого ВР України з прав людини Оксаною Кізаєвою та монітором НПМ Наталею Чулковою здійснено моніторинговий візит до Старокостянтинівського ізолятора тимчасового тримання №3 ГУНП в Хмельницькій області.

Візит був здійснений з метою з’ясування ситуації з дотриманням прав утримуваних осіб в даній установі. Під час візиту з’ясовано, що загальний санітарний стан в ІТТ задовільний. Права та законні інтереси утримуваних осіб, у цілому, дотримуються.

Під час спілкування особи, які перебували в закладі, відзначали смачне харчування та задовільне ставлення персоналу ІТТ.

Працівники цієї установи пройшли підготовку з надання долікарської допомоги та отримали відповідні посвідчення, однак не всі співробітники установи володіють інформацією про замісну підтримуючу терапію (ЗПТ), антиретровірусну терапію (АРТ) та важливість, необхідність прийому даних препаратів.

Водночас встановлено ряд недоліків та порушень у частині забезпечення належних умов утримання.

Відсутня можливість утримуваним самостійно відкривати кватирки вікон для провітрювання, в камерах до умивальників підведена лише холодна вода.

Примусова вентиляція в установі наявна, однак використовується періодично, як наслідок – в окремих камерах відчувається задуха та відсутність свіжого повітря. У двох камерах (одиночних) відсутні дверцята в санітарних вузлах.

www.ombudsman.gov.ua

Харчування утримуваних осіб забезпечується у відповідності до договору, однак перевірити чи воно відповідає встановленим нормам харчування не вдалося, оскільки щоденне меню не ведеться, накладні на отримані продукти відсутні.

Крім того, під час ознайомлення із службовою документацією установи, зокрема книгою обліку осіб, що тримаються в ІТТ, були виявлені випадки, які можуть свідчити про порушення з боку працівників поліції прав громадян на свободу та особисту недоторканість: досить тривалий час між затриманням та поміщенням в ІТТ.

Члени моніторингової групи також відзначили інші порушення:

  • відсутність вивіски при вході в установу,
  • використання одного кабінету в якості кімнати для проведення огляду, зберігання речей затриманих,
  • зберігання постільних речей та медпункту, що в свою чергу ускладнює належний прийом затриманих в установу.

Монітори також звернули увагу на неналежну організацію умов праці для співробітників ІТТ, а саме, відсутність санітарного вузлу для працівників.

За результатами моніторингового візиту будуть підготовлені відповідні акти реагування.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне