Результати моніторингового візиту до Плужнянської санаторної школи на Хмельниччині

Фото: www.ombudsman.gov.ua

Моніторингова група на чолі з регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Хмельницькій області Оксаною Кізаєвою відвідала Плужнянську санаторну школу Хмельницької обласної ради з метою перевірки дотримання прав дітей, які є вихованцями даного закладу.

На навчання в закладі зараховують дітей з малими і неактивними формами туберкульозу для здобуття базової середньої освіти у процесі відновлення здоров`я. На момент візиту в Плужнянській санаторній школі налічувалося 176 дітей, з-поміж яких, одна дитина має статус дитини-сироти та 9 дітей перебувають в складних життєвих обставинах. У закладі діти перебувають цілодобово: навчаються, отримують відповідне лікування, проводять дозвілля та відпочивають.

Моніторингова група оглянула, зокрема, навчальний і житлові корпуси школи, медичну частину, кухню та їдальню, лазню та інші. Варто зазначити, що харчоблок закладу розташований через дорогу від інших корпусів, тож дітям по кілька разів на день доводиться переходити автошлях.

Під час перевірки встановлено, що в закладі створено хороші умови для перебування учнів: передбачено п’ятиразове харчування (крім того, для старших хлопців ввели додатковий прийом їжі після вечері), раціон поживний та різноманітний; належно організовані навчальний процес та дозвілля (діють різноманітні гуртки, діти ходять на прогулянки до лісу).

www.ombudsman.gov.ua

Для заохочення дітей до навчання та гарної поведінки, а також для сприяння фінансовій грамотності учнів у школі запровадили власні гроші «плінти», які нараховують за успіхи в навчанні, добрі справи тощо. Витрачати зароблене школярі можуть у спеціальному шкільному магазині.

Водночас моніторингова група виявила низку недоліків. Так, у закладі впродовж трьох років не надається психологічна допомога в зв`язку з відсутністю штатного психолога; в багатьох кімнатах розміщено зайві ліжка, натомість немає столів, за якими учні могли б виконувати домашнє завдання; потребують заміни малі та незручні ліжка у кімнаті, де мешкають другокласники; у лазні не обладнано душових кабінок, що порушує право дітей на приватність. В закладі не розміщено інформацію з контактами, куди у разі порушення прав і свобод можуть звернутися діти за допомогою.

www.ombudsman.gov.ua

Також моніторингова група звернула увагу керівництва на недоліки в процесі зберігання продуктів харчування в їдальні та необхідності подбати про те, щоб діти, які перебувають в ізоляторі не контактували зі здоровими школярами. Оскільки наразі місце для прийому їжі хворими дітьми та фітобар, де здорові діти щосереди отримують кисневу пінку, розташовані поряд. На момент візиту в стоматологічному кабінеті було виявлено прострочені ліки.

За результатами моніторингу будуть направлені відповідні звіти із рекомендаціями щодо усунення виявлених порушень.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне