Результати моніторингу дотримання прав дітей у Городоцькій міській ОТГ

Фото: www.ombudsman.gov.ua

Регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в Хмельницькій області Оксана Кізаєва разом з представником громадськості здійснила плановий візит до Городоцької міської ОТГ Хмельницької області з метою моніторингу діяльності об’єднаних територіальних громад щодо забезпечення прав дітей на освіту, охорону здоров’я, отримання медичних послуг та соціальний захист.

Під час візиту з’ясовано, що до складу Городоцької міської ОТГ входять 40 населених пунктів із населенням близько 32 тис. жителів, з них 2787 дітей до 18 років. Для забезпечення територіальної доступності дошкільної та повної загальної середньої освіти Городоцька міська ОТГ утримує мережу закладів освіти та їхніх філій: 18 закладів дошкільної освіти, 13 закладів загальної середньої освіти, позашкільні навчальні заклади «Городоцька дитячо-юнацька спортивна школа» та «Городоцький будинок дитячої творчості». В підвезенні здобувачів освіти та педагогічних працівників до закладів освіти та місця проживання задіяні 11 шкільних автобусів. Всього до закладів освіти підвозяться 354 учні та 58 педагогічних працівників.

www.ombudsman.gov.ua

Рішенням Городоцької міської ради від 11 квітня 2018 року №26 утворено комунальну установу «Інклюзивно-ресурсний центр» , послугами якого охоплено 87 дітей всього Городоцького району, які потребують інклюзивного навчання. Інклюзивне навчання в ІРЦ забезпечується без черги.

Медичне забезпечення дітей здійснюється комунальним закладом «Городоцький районний центр первинної медико-санітарної допомоги», в структуру якого входять 8 амбулаторій загальної практики – сімейної медицини, 36 фельдшерських пунктів, 7 медичних пунктів тимчасового базування.

Проблемним питанням є відсутність служби у справах дітей чи працівника, який відповідає за напрямок захисту прав дитини при Городоцькій ОТГ. Зазначені функції виконує відповідний підрозділ Городоцької районної державної адміністрації при співфінансуванні Городоцької міської ради. В Городоцькій ОТГ налічується близько 44 сімей, які опинились в складних життєвих обставинах, 18 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Моніторами встановлено , що за 2019 рік заходів щодо захисту особистих, майнових та житлових прав дитини чи представництва інтересів дитини в суді Городоцькою міською радою не вживалось. Це фактично вказує на неспроможність ОТГ здійснювати належний соціальний захист прав та інтересів дітей. За підсумками моніторингового візиту буде підготовлено звіт та направлено відповідні акти реагування.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне