Що робити з «зеленим» сміттям – розповіли головам квартальних комітетів міста

66
Фото: khm.gov.ua

«Зелені відходи» називають основними утворювачами несанкціонованих звалищ. Листя, гілля дерев і відходи з городів приватного сектору люди складують зазвичай на тротуарах, газонах, контейнерних майданчиках. Аби вирішити це питання у Хмельницькій міській раді проведено нараду з головами квартальних комітетів.

«Основним нашим завданням наразі є роз’яснювальна робота серед жителів міста. Переважно мешканців приватного сектору, щодо поводження з зеленими відходами у місті. Ситуація загалом на законодавчому рівні чітко врегульована. І для тих, хто читає закон, зрозуміла. На жаль, дуже багато хмельничан ігнорують вимоги закону. Палять листя і складують сміття навпроти свого подвір’я (у заборонених місцях)», – зазначив начальник управління житлово-комунального господарства Василь Новачок.

До складу тарифу з вивезення твердих побутових відходів не входить плата за вивезення «зелених відходів». Таким чином, комунальне підприємство «Спецкомунтранс» не має підстав для здійснення навантаження та вивезення гілля, листя та відходів з городів з території сміттєвих майданчиків та загальноміської території. Що робити із “зеленими” відходами?

«Ми всі хочемо жити в європейському місті і тому пропонуємо мешканцям шлях виходу із ситуації. Всі зелені відходи ми розділяємо на дві групи. Саме листя з городиною та гілля. Що стосується гілля, то, незважаючи на те, що у складі тарифу «Спецкомунтрансу» плати за його вивезення немає, ми будемо вивозити гілля від мешканців безкоштовно за умови, що воно буде порубане і складене у в’язаночки довжиною 80-100 см. Один раз на місяць. Згідно з графіком, у кожному мікрорайоні до приватних будинків приїжджатиме машина КП «Спецкомунтранс» і забиратиме це гілля. Усе інше сміття залишатиметься. На полігоні твердих побутових відходів зібране від хмельничан гілля подрібнюватимуть на щепу за допомогою деревоподрібнюючої машини. Далі ми шукатимемо підприємство, яке її підсушуватиме і спалюватиме» – зазначив начальник управління житлово-комунального господарства Василь Новачок.

Щодо іншої групи відходів – листя та городини, за словами Василя Новачка, є декілька варіантів вирішення проблеми. Перший – власники приватних домоволодінь можуть компостувати листя та відходи з городів у компостних ямах на власних земельних ділянках. Другий – зібрати листя і городину у мішки або пакети і у будь-який зручний час власним транспортом вивезти на територію полігону твердих побутових відходів. На якому чергуватиме працівник, який прийматиме ці відходи безкоштовно.

Також Василь Пилипович розповів, що буде проведено широку інформаційну кампанію серед мешканців приватного сектору. Аби вони розуміли, що робити з «зеленим» сміттям і знали графік вивезення гілля технікою ХКП «Спецкомунтранс» у своєму мікрорайоні. Для цього вже випустили 12 тисяч примірників інформаційно-роз’яснювальних листівок. Їх роздаватимуть власникам приватних домоволодінь голови квартальних комітетів та працівники «Спецкомунтрансу».

Графік вивезення гілля від приватних домоволодінь

 

 

 

 

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне