Щоб супербактерії не перемогли. У Городоцькій лікарні оновлюють лабораторію

Фото:

Лікувати бактеріальні інфекційні хвороби на кшталт пневмонії чи туберкульозу з кожним роком стає все складніше. Згідно зі звітом про антимікробну резистентність, від стійких до антибіотиків бактерій щороку помирає близько 700 тисяч людей. Прогнозують, що до 2050 року кількість жертв «супербактерій» може досягти 10 мільйонів людей.

Інформує Городок.City.

У Міністерстві охорони здоров’я наголошують, що стійкість до антибіотиків — один із найбільших викликів для систем охорони здоров’я по всьому світу. Адже нових антибіотиків за останні десятиліття майже не з’являлося, а організми людей та тварин так і залишилися вразливими до збудників хвороб.

Головна причина появи мультирезистентних бактерій — це безвідповідальне вживання антибіотиків, — зазначає Марія Марчевська, лікар-бактеріолог Городоцькоїї лікарні. — Як результат, штами хвороб стають до них нечутливими і антибіотики не допомагають при інфекційних захворюваннях.

Небезпечне самолікування

Нераціональне використання антибіотиків може призвести до того, що інфекційні хвороби, які наразі швидко і без наслідків лікуються антибактеріальними препаратами, можуть стати смертельно небезпечними, застерігає директор Городоцької лікарні Олександр Кушнір.

Саме тому очільник медичної галузі Городоцької громади вирішив придбати спеціальне новітнє обладнання, яке дозволить у короткі терміни виявляти чутливість збудників хвороб до антибіотиків.

Наголошу, що призначати антибіотики може лише лікар. Щоб впевнитися, що це саме бактеріальна хвороба, необхідно додатково здати аналіз крові. Також важливо зробити й аналіз на чутливість до препарату, щоб підібрати антимікробний засіб, який на 100% впорається з бактерією, — коментує Городок.City Олександр Кушнір.

Не лише обладнання

А поки обладнання у дорозі – у лабораторії тривають ремонті роботи. Раніше лабораторія працювала на другому поверсі комунальної аптеки, та скоро переїде у приміщення стоматології.
 
До слова, як повідомляєМОЗ, уже з серпня 2022 року лікарі почнуть виписувати електронні рецепти на антибіотики. Це перший етап у впровадженні електронного рецепта на всі рецептурні препарати в Україні. Нововведення почне функціонувати в медичних закладах, що працюють з електронною системою охорони здоровʼя (ЕСОЗ). Якщо заклад охорони здоровʼя, до якого звертається пацієнт, не підключений до ЕСОЗ, лікар повинен виписати паперовий рецепт.
Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне