Шепетівка: агітація в забороненому місці з ймовірними ознаками використання адмінресурсу

Фото: ОПОРА

У місті Шепетівці Хмельницької області на будівлі інфекційного відділення центральної районної лікарні розмістили банер з інформацією про реконструкцію відділення  «за сприяння команди «За конкретні справи», від якої до Хмельницької обласної ради балотується головна лікарка закладу.

Про цей факт ОПОРА повідомила до поліції.

Банер із написами «Реконструкція інфекційного відділення за сприяння команди «За конкретні справи» під патронатом народного депутата України Олександра Гереги», «Хмельницька обласна організація політичної партії «За конкретні справи», логотипом політичної партії «За конкретні справи» та вихідними даними, які необхідні для друкованої агітаційної продукції, спостерігач ОПОРИ зафіксував вранці 6 жовтня на будівлі інфекційного відділення Шепетівської центральної районної лікарні. Водночас частина 16 статті 57 Виборчого кодексу України забороняє розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної власності.

Зазначимо, що відповідно до постанови №14 Хмельницької обласної ТВК головна лікарка Комунального некомерційного підприємства «Шепетівська центральна районна лікарня» Шепетівської районної ради Хмельницької області Валентина Савчук зареєстрована кандидаткою в депутати Хмельницької обласної ради в єдиному списку партії «За конкретні справи» (за номером 24). Першим номером у цьому списку – народний депутат та лідер партії «За конкретні справи» Олександр Герега.

Валентина Савчук, відповідаючи телефоном на запитання ОПОРИ, чи з її відома розмістили банер на приміщенні інфекційного відділення, розповіла: «Мені повідомили, що розпочинають такий великий проєкт – реконструкція інфекційного відділення, вже приїхали інженери, проєкт розпочався і що вони, оскільки проєкт розпочався, натягнуть такий банер… Я дуже хочу, щоб зробили реконструкцію інфекційного відділення, бо це найбільш болюче питання, яке є в лікарні».

Пізніше головна лікарка передзвонила комунікаційниці ОПОРИ і додала: їй повідомили, що буде банер про реконструкцію, однак не пояснили, що це буде з агітаційною метою. Тож після дзвінка ОПОРИ Валентина Савчук зателефонувала до представників штабу партії «За конкретні справи», які пообіцяли їй впродовж пів години зняти агітацію. За словами головної лікарки й кандидатки, проєкт повністю благодійний і буде реалізовуватися, ймовірно, за кошти «Епіцентр Агро».

«У цьому випадку ми можемо говорити не лише про нехтування законодавчою забороною розміщувати агітаційні матеріали на будівлях комунальної власності, але й про ознаки залучення адміністративного ресурсу, адже головна лікарка медичного закладу балотується до обласної ради від партії «За конкретні справи», тому про зафіксований факт ОПОРА повідомила до поліції», – зазначив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області Андрій Попик.

Станом на 17:40 6 жовтня спостерігач ОПОРИ повідомив, що банер зняли.

У частині 12 статті 57 Виборчого кодексу України зазначено, що кандидатам на відповідних виборах, які займають посади, у тому числі за сумісництвом, в органах виконавчої влади, органах влади Автономної Республіки Крим та органах місцевого самоврядування, державних, комунальних підприємствах, закладах, установах, організаціях, військових частинах (формуваннях), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв’язок, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне