Складу адмінправопорушення немає: суд закрив справу щодо неповнолітнього «офіціанта»

23
Фото: court.gov.ua

Нетішинський міський суд закрив провадження у справі про адміністративне правопорушення щодо притягнення до адміністративної відповідальності за частиною 2 статті 156 КУпАП 16-річного нетішинця – «у зв’язку з відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення».

За протоколом про адмінправопорушення, 30 липня близько 13 години в одному з ресторанів Нетішина неповнолітній продавав пиво, «як офіціант». На думку поліцейських, такими діями юнак порушив вимоги статті 15-3 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів». І вчинив адмінправопорушення, відповідальність за яке передбачена ч.2 ст. 156 КУпАП – порушення працівником підприємства (організації) торгівлі або громадського харчування правил торгівлі пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами. А саме: торгівля пивом (крім безалкогольного) неповнолітніми особами.

Проте, як свідчать матеріали справи, юнак офіційно в ресторані не працевлаштований. А інших доказів, що він – працівник закладу і того дня продавав спиртне, правоохоронці суду не надали.

«Суд наголошує, що він не вправі самостійно змінювати фабулу, викладену у протоколі про адміністративне правопорушення. Яка, по суті, становить виклад обвинувачення у вчиненні певного правопорушення, винуватість у скоєнні якого певною особою має доводитися в суді. Суд також не має права самостійно відшукувати докази винуватості особи у вчиненні правопорушення. Адже діючи таким чином, суд неминуче перебиратиме на себе функції обвинувача, позбавляючись статусу незалежного органу правосуддя. Що є порушенням ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі Конвенція)», – зауважує у постанові суддя.

Прес-служба Хмельницького апеляційного суду.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне