Справу хмельничанина, котрий вкрав в поліції нагрудний відеореєстратор, відправили на новий розгляд

Фото: https://ngp-ua.info/

Хмельницький апеляційний суд задовольнив апеляційну скаргу представника потерпілого – Департаменту патрульної поліції – скасував ухвалу Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області від 30 червня 2020 року щодо звільнення обвинуваченого у крадіжці  від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження і призначив новий розгляд у суді першої інстанції.

Чоловіку інкримінують крадіжку, яку той вчинив 8 квітня 2020 року в приміщенні кімнати прийому громадян Хмельницького ВП ГУНП в Хмельницькій області: поки патрульні складали щодо нього адміністративний протокол за дрібне хуліганство, він зі столу вкрав нагрудний відеореєстратор поліцейського вартістю 4 921 грн, повідомляє прес-служба Хмельницького апеляційного суду.

Обвинувачений та його захисник у суді першої інстанції заявили клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності, передбаченої ч.1 ст.185 КК України, у зв`язку із зміною обстановки, посилаючись на те, що чоловік перестав бути суспільно небезпечним. Місцевий суд клопотання задовольнив – звільнив обвинуваченого від кримінальної відповідальності й закрив справу.

Судове рішення оскаржив представник потерпілого, вважаючи його незаконним. У апеляційній скарзі він зазначив, що обставини, які врахував міськрайонний суд – що обвинувачений вперше вчинив злочин середньої тяжкості, який не становить значної суспільної небезпеки, раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, розкаявся у вчиненому та активно сприяв слідству, характеризується позитивно, добровільно повернув бодікамеру, має міцні соціальні зв`язки – є обставинами, котрі пом`якшують покарання, та не можуть вказувати на неможливість вчинення обвинуваченим нового злочину, оскільки такі обставини існували і до вчинення ним кримінального правопорушення, тому підстав застосовувати статтю 48 Кримінального кодексу України немає.

Апеляційний суд також уважає – висновки суду першої інстанції про те, що на час розгляду кримінального провадження внаслідок зміни обстановки обвинувачений перестав бути суспільно небезпечним, є необґрунтованими та незаконними.

Колегія суддів звертає увагу, що бодікамеру чоловік повернув не добровільно, а її вилучили поліцейські під час обшуку.

На думку апеляційного суду, суд першої інстанції дійшов необґрунтованого висновку про можливість звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності за крадіжку, у зв`язку із тим, що він перестав бути суспільно небезпечним.

Інформує НГП

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне