Суд стягнув з винуватиці ДТП на користь Моторного страхового бюро України понад 18 тис грн в порядку регресу

13
Фото: court.gov.ua

«Стягнути на користь Моторного (транспортного) страхового бюро України 18043 грн. 88 коп. понесених витрат, пов’язаних з регламентною виплатою», – таке рішення ухвалив Полонський районний суд. Задовольнивши позов страхового бюро до винуватиці ДТП.

Як встановив суд, 23 січня 2016 року у Львові відповідачка, керуючи автомобілем «Шевроле», не вибрала безпечної дистанції і зіткнулася із «ВАЗ»ом. Личаківський районний суд Львова визнав водійку іномарки винною у вчиненні ДТП і оштрафував її.

Внаслідок аварії «ВАЗ», який був застрахований на підставі полісу обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Отримав механічні пошкодження. Розмір збитків, за оцінками експертів, склав 17667 грн.

Винуватиця ДТП, цивільно-правова відповідальність котрої не застрахована, добровільно шкоду не виплатила. Тож, відповідно до Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», Моторне (транспортне) страхове бюро України відшкодувало шкоду водій ці «ВАЗ»у за рахунок коштів фонду захисту потерпілих на умовах, визначених цим Законом. Окрім відшкодованих збитків у сумі 17413 грн, установа також витратила 630 гривень на встановлення збитків і збір документів.

 «Так як позивач сплатив потерпілому від ДТП заподіяну винними діями відповідачки матеріальну шкоду, тому суд вважає, що є підстави стягнути в порядку регресу з К. на користь позивача виплачені страхові відшкодування та витрати пов’язані із здійсненням цих виплат в загальній сумі 18043 грн. 88 коп», – констатує суд у рішенні, що не набрало законної сили і може бути оскаржене до Хмельницького апеляційного суду.

Довідково: Згідно із частиною 1 статті 1191 Цивільного кодексу  України та п.38.2.1 ст.38 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлений законом.

Прес-служба Хмельницького апеляційного суду.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне