Суд відсторонив від посад начальника обласного Пенсійного фонду та головного бухгалтера

Прокуратура Хмельниччини домоглась стягнення із замовника будівництва майже 700 тис грн пайового внеску
Фото: verge.zp.ua

Хмельницький міськрайонний суд відсторонив на два місяці (до 6 жовтня) від займаних посад начальника Головного управління Пенсійного фонду у Хмельницькій області і начальника фінансово-економічного управління-головного бухгалтера ГУ ПФ, які підозрюються у привласненні та розтраті майна (ч.3 ст.191 ККУ). Інформує НГП.

Про це свідчать ухвали суду від 9 серпня.

У клопотанні заступника начальника ВРЗСГСД СУ ГУНП в Хмельницькій області майора поліції Мазура зазначено, що на час досудового розслідування у кримінальному провадженні їхнє перебування на посадах  надасть можливість знищити, спотворити чи переховувати документи та речові докази, незаконними засобами впливати на свідків, а також перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Доводи підозрюваної начальниці обласного Песійного фонду та її захисника щодо необґрунтованості підозри з посиланням на докази та їх аналіз, суд відхилив, оскільки на цій стадії досудового розслідування слідчий суддя позбавлений можливості надавати їм оцінку з точки зору їх допустимості, достовірності та доведення винуватості чи невинуватості особи у вчиненні злочину, а лише констатує наявність у них відомостей, які на стадії кримінального провадження можуть переконати стороннього спостерігача у тому, що особа можливо вчинила певний злочин.

За версією слідства, керівниця установи у попередній змові з головним бухгалтером ГУ Пенсійного фонду розробили злочинний план з систематичного привласнення бюджетних коштів, виділених для преміювання своїх підлеглих шляхом преміювання лише тих працівників, які погодяться на повернення на користь вказаних посадовців частини отриманих премій.

Головний бухгалтер контролювала нарахування премій, і через керівників районних підрозділів сигналізувала, яку частину доведеться повернути. Для перевезення готівки використовували водія обласного Пенсійного фонду, який у районах забирав конверти з грошима, відрахованих з премій підлеглих і віз до Хмельницького.

За відомостями правоохоронців, протягом 29-30 червня 2020 року бухгалтер отримала з районів 107,1 тис. грн, які передала начальниці обласного ПФ. Фактично це була частина сум премій, нарахованих за червень.

Протягом 3-7 серпня спільниця керівника установи одержала з районів 104,6 тис. грн у вигляді частини премій за липень. У подальшому 7 серпня вона відрахувала собі 30,6 тис. грн “преміальних”, а решту (74 тис. грн) передала своїй начальниці. Того ж дня їх викрили та затримали правоохоронці.

Під час обшуку робочого кабінету начальниці обласного Пенсійного фонду, який тривав майже шість годин, вилучено 74 тис. грн і 29 тис. євро.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне