Суд зважив на малу пенсію депутатки й стягнув з неї у 10 разів менший штраф

9
Фото: kma.court.gov.ua

Про це повідомляє прес-служба Хмельницького апеляційного суду. 

85 гривень – таку суму штрафу повинна сплатити депутатка сільської ради. Красилівський районний суд визнав жінку винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Це несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій місцевого самоврядування.

Деталі правопорушення

62-річна пенсіонерка, будучи депутаткою сьомого скликання однієї із сільських рад Красилівського району, а відповідно до пп. «б» п. 1 ч. 1 ст. 3 Закону України «Про запобігання корупції», суб’єктом відповідальності за правопорушення, пов’язані з корупцією, несвоєчасно – 20 травня 2019 року, без поважних причин, подала декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2018 рік. Цим самим вчинила адміністративне правопорушення, передбачене частиною 1 статті 172-6 КУпАП.

У судовому засіданні жінка свою вину визнала та пояснила, що не вміє користуватися комп’ютером. Про необхідність подання декларації забула, подала після нагадування сільського голови, тому із запізненням.

Прокурор наполягав на винуватості депутатки і просив застосувати до неї штраф у мінімальному розмірі санкції статті КУпАП.

«Суд не вважає за можливе визнати дане діяння малозначним, оскільки держава встановила певний порядок декларування статків посадовців і дотримання цього порядку безперечно становить суспільний інтерес. Особи, які бажають бути місцевими депутатами, повинні відповідально ставитись до таких своїх обов’язків і вживати заходів, щоб бути обізнаними про порядок такого декларування.  У той же час, суд не вважає за можливе призначити А. штраф у межах санкції статті», – констатує суддя.

Замість 850 грн – лише 85 гривень

Суд зазначає, що санкція частини 1 статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає стягнення у виді штрафу від 850 до 1700 гривень. У той же час депутатка, яка є вдовою, отримує пенсію у розмірі 1497 гривень – це єдине джерело її доходу. Тому навіть мінімальний штраф із сумою судового збору буде для неї надмірним фінансовим тягарем.  

«Відтак, керуючись принципом верховенства права, суд вважає за необхідне застосувати до неї штраф у меншому розмірі. Оскільки доходить висновку, що у цій конкретній справі для досягнення мети адміністративного стягнення А. буде достатнім накладення стягнення на неї штрафу в розмірі 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Позаяк, виховна і превентивна мета може бути досягнута шляхом визнання її винною за судовим рішенням з накладенням адміністративного стягнення в розмірі 85 гривень». – Ідеться у постанові, яка ще не набрала законної сили і може бути оскаржена до апеляційної інстанції.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне