Турецька компанія розроблятиме родовище стратегічної сировини на Хмельниччині

Фото: «Надра.інфо»

Українська компанія «Спис Україна», яка входить у групу Onur Group, отримала спецдозвіл Держслужби геології та надр України на видобування графітової руди на Городнявській ділянці Буртинського родовища у Хмельницькій області.

Городнявська ділянка Буртинського родовища знаходиться в Хмельницькій області. Площа – 105 га. Гірничо-геологічні умови родовища сприятливі для відпрацювання його відкритим способом. Запаси графіту Городнявської ділянки Буртинського родовища враховані Державним балансом «Графіт» і станом на 01.01.2020 р. складають: руда (тис.т) – за кат.: В–28165,3, С1–85225,6, В+С1–113390,9, С2-16586,7, позабалансові – 9372,6; графіт (тис.т) – за кат.: В–1736, С1–4848,7, В+С1–6584,7, С2–898,9, позабалансові – 275,7, інформують «Надра.інфо».

За розрахунками ТЕО постійних кондицій на базі детально розвіданих запасів Городнявської ділянки Буртинського родовища може бути створене потужне підприємство з річною продуктивністю з видобутку і переробки руди в обсязі 1 млн.тонн і випуску графітового концентрату в кількості 55,9 тис.тонн. Строк забезпечення підприємства запасами – 130 років.

Розробка родовища може початися через 7–12 місяців, прогнозує геолог компанії «Геологічна інвестиційна група» Євгеній Мороз. Термін залежить від того, наскільки швидко будуть вирішені питання землі, проведено оцінку впливу на довкілля та погоджено проєкт промислової розробки, пише видання «Форбс Україна».

Onur Group планує інвестувати у першу фазу розробки родовища приблизно $50 млн, каже  головний координатор Onur Group Ukraine Емре Караахметоглу. «Для нас важливо інвестувати в Україну. Україна – наш другий дім, ми тут живемо та працюємо», – каже він. Дозвіл на розробку обійшовся компанії у 44,8 млн грн, що вдвічі більше стартової ціни.

Загальні інвестиції у розробку схожих родовищ можуть коливатись у межах $60–280 млн, каже Мороз.

Термін окупності інвестицій Onur Group оцінює в 5–10 років. «Все залежить від коливання світових цін», – додає Караахметоглу.

Вартість графіту на кінець 2022-го – $740 за т, свідчать дані цінового агентства Argus. Максимальний річний обсяг виробництва на Буртинському родовищі може досягати 55 900 т графітного концентрату, за даними Держгеонадр.

Тобто річний дохід Onur Group може досягати $41,4 млн. Ця цифра не враховує багатьох факторів, каже геолог Євгеній Мороз. Для точніших підрахунків, за його словами, треба розуміти фінансову модель всього гірничого збагачувального комплексу.

В Україні Onur Group входила до трійки найбільших підрядників ініціативи Володимира Зеленського «Велике будівництво». У 2021-му компанія виконала 10,2% всіх дорожніх підрядів на 26,7 млрд грн. Паралельно з дорожнім будівництвом турецька група розширювала свою діяльність в інших галузях, передусім, у добувній промисловості.

Військова агресія Росії проти України, що призвела до зупинки 90% дорожніх робіт, лише підсилила прагнення компанії до диверсифікації свого бізнесу в Україні. Наразі, крім спецдозволу на розробку графіту, Onur Group має дозвіл на видобуток інших корисних копалин: каоліну первинного, піску, а також золота.

Графіт – стратегічна сировина

Збагачений графіт з українського родовища буде використовуватись для виробництва автомобільних акумуляторів та як сировина для сталеливарної промисловості, каже Караахметоглу з Onur Group Ukraine.

«Практично немає жодної галузі, де б графіт так чи інакше не застосовувався», – каже Ксенія Оринчак, виконавча директорка Національної асоціації добувної промисловості України (НАДПУ).

Основну частину попиту становитимуть дві галузі: виробництво літій-іонних акумуляторів і електродів для електродугових печей (EAF), які використовуються у виробництві сталі, каже Євгеній Мороз. Графіт, за його словами, користується все більшим попитом на світових ринках, передусім, через зростання популярності літій-іонних батарей.

У липні 2021-го Рада національної безпеки та оборони України включила графіт до переліку корисних копалин, що мають стратегічне значення для сталого розвитку та обороноздатності країни. Графіт, наприклад, використовується для виготовлення теплового захисту носової частини боєголовок балістичних ракет.

Американська дослідницька компанія Fact.MR, що спеціалізується на дослідженні ринків, прогнозує подвоєння вартості світового ринку графіту з $22 млрд у 2021-му до $50 млрд у 2031-му. Ключову роль у цьому зростанні відіграватиме впровадження зелених технологій, передусім електромобілів. Загальний попит на графіт у світі може зрости на 500% у найближчі 30 років, за підрахунками Світового банку.

Попит на природний графіт у сегменті акумуляторів у 2021-му становив 400 000 т, а до 2030-го, як очікується, зросте до 3 млн т, за прогнозом аналітиків агенції Benchmark Mineral Intelligence, що спеціалізується на дослідженні ланцюга поставок літій-іонних акумуляторів.

Пріоритетні ринки для українського графіту – Європейський Союз і США. У 2020-му ЄС на 98% залежав від імпорту природного графіту, а Сполучені Штати – на 80%. «Україна має всі можливості збільшити виробництво природного графіту для його подальшої реалізації в Європі, США та інших країнах», – каже геолог Євгеній Мороз.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне