У 2020 році на програму поводження з побутовими відходами у Хмельницькому закладуть 56 млн грн

Фото: Віталія Тараненка

На розгляд депутатів Хмельницької міської ради планують винести Програму поводження з побутовими відходами у Хмельницькому «Розумне довкілля» на 2020 рік з кошторисом 56,1 млн грн. Інформує НГП.

Відповідний проєкт рішення сесії з’явився на сайті міськради.

Головними завданнями Програми є:

  • накриття та рекультивацію існуючого полігону;
  • розширення існуючого полігону використовуючи стандарти передбачені директивою
    ЄС про полігони від 1999 року;
  • будівництво сміттєпереробного комплексу ТПВ, що сортуватиме вторсировину та
    готуватиме органічну частину ТПВ для компостування;
  • компостування органічної фракції ТПВ та використання її як матеріалу для накриття
    полігону чи інших муніципальних проєктів;
  • створення системи окремого збору небезпечних побутових відходів та передача їх
    ліцензованому оператору;
  • відкриття центрів збору негабаритних та будівельних відходів.

Найбільше коштів планують витратити на заходи з реалізації проєкту «Розумне Довкілля Хмельницький» – 20 млн грн, оновлення обладнання для збирання, переробки та перевезення побутових відходів, транспортних засобів – 15 млн грн, проведення підготовчих робіт за проєктом “Реконструкція полігону твердих побутових відходів з метою запобігання виникнення надзвичайної екологічної ситуації” – 10 млн грн, придбання земельних ділянок під розширення полігону ТПВ – 5 млн грн.

За даними розробників Програми, протягом 2017-2019 років виконано низку заходів задля покращення стану полігону. Зокрема, огороджено західну сторону полігону, північну сторону обнесено земляним валом та траншеєю, розроблено схему робочих карт, проведено науково-дослідницькі роботи з визначення морфологічного складу відходів, встановлено ваговий комплекс, працює дегазаційна установка.

Довідка НГП. Хмельницький міський полігон твердих побутових відходів заснований в 1956 році як відкрите звалище на місці глиняного кар’єру площею 8,88 га. Досі невідома його точна глибина, при цьому висота насипу відходів оцінюється в 50 метрів над рівнем ґрунту. Це приблизно, як одна 16-поверхівка! Кількість ТПВ, які захороненні на полігоні, на кінець 2014 року становила більше 4,25 млн. тонн. Щодобове поступлення сміття та відходів — 2300 куб. м.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне