У Городку археологи проводять масштабні розкопки

Фото: https://horodok.city/

На території міста Городок, вперше за 50 років, розпочалися масштабні археологічні дослідження. Вчені намагаються з’ясувати вік міста.

Копають у найстарішій частині Городка, поблизу місця, де колись був храм Святої Анни, у якому зберігалася чудотворна ікона святого Антонія Падуанського.

Грандіозні розкопки здійснюють археологи Кам’янець-Подільської архітектурно-археологічної експедиції ДП «НДЦ «ОАСУ» Інституту археології НАН під керівництвом відомого подільського археолога Павла Нечитайла.

Досліджувати історичну частину міста вчені розпочали 20 серпня. На сьогодні вже розкопано три об’єкти, які ще до кінця не досліджено. Проте вже є певні знахідки. Дослідники зазначають, що побачили навіть більше, ніж очікували.

Дзвіниця костелу Св. Анни

Археологи з’ясували, що мурована стіна неподалік місця, де у XIX ст. стояв храм Св. Анни, це не нижній ярус однієї із замкових веж, як вважалося дотепер, а саме підпірний фундамент дзвіниці.

Щоб це з’ясувати, нам довелося звільнити споруду від насипу землі, що прикривав її знизу майже на три метри, — розповів Павло Нечитайло

Спалена хата-мазанка часів ХVІІ століття

Наступне цікаве відкриття вчених – спалена хата. Її рештки знайшли під підпірною стіною фундаменту дзвіниці.

Знайдені залишки спаленої глини свідчать про те, що десь у середині ХVІІ століття тут була хата-мазанка. Ймовірно, під час бойових дій вона згоріла і пізніше над нею збудували дзвіницю, — робить припущення археолог Павло Нечитайло
 
Наразі цей об’єкт вчені ще досліджують.
 

Фрагмент хати-мазанки. Тут видно обгорілі рештки соломи, яку збирали на землях Городоччини у ХVІІ столітті.

Мур оборонної споруди замку

Поки що найбільшим відкриттям для істориків є мур, що, найвірогідніше, є фрагментом якоїсь оборонної споруди замку.

На жаль, сам замок знищений вщент, — каже вчений Павло Нечитайло. — Зруйновано все до річкового піску і зверху накидано два метри радянського сміття. Тому цей мур і тераса, на якій стояло укріплення, — єдине свідчення про замок
 
 
Вчені не очікували натрапити на мур. Знаходиться він на кручі неподалік печери.

Нерукотворна печера, про існування якої мало хто знає

Археологи також розчистили вхід у давню печеру, про яку їм повідомили місцеві краєзнавці. Ця печера вважається найдовшою в долині річки Смотрич. Її довжина — 15 метрів.

Ця печера нерукотворна, — зазначає начальник відділу культури, національностей, релігій та туризму Городоцької міської ради Олег Федоров. — Фахівці припускають, що печера виникла 15-25 мільйонів років тому.

Печеру ще до кінця не дослідили, але при вході, під завалами, знайшли сліди від вогнища.
 

Скільки років Городку

Хоча поряд із цією печерою дослідники знайшли ще одну, яка веде у низ, її вчені не стали розкопувати. Адже головна мета розкопок — встановити вік міста Городок. Отже, шукають неподалік знайденого муру оборонної споруди замку відомості саме про це.

Кам’янець-подільським археологам допомагають у розкопках городоцький краєзнавець і журналіст Дмитро Полюхович та ініціатор історичних досліджень Роман Ющишин.
 

Це четвертий, і найбільш перспективний розкоп. Ми тут очікуємо знайти рештки поселень, або цілого городища ХІІІ століття, — повідомив археолог Дмитро Тимчук

Якщо археологам вдасться встановити вік міста, то Городок увійде до переліку найдавніших міст України. Саме тому на грандіозні дослідження місцева влада виділила 100 тисяч гривень із бюджету Городоцької міської ради.

Хоча перші письмові згадки про Городок, згідно із Постановою Кабінету Міністрів, відносяться до 1362 року, проте, за словами Олега Федорова, швидше за все, це є помилковим визначенням.

Ініціатори цього дослідження — представники ГО «Польська молодь Городоччини», ГО «Товариство доброчинне «Полонія» і Спілка поляків України

Вони хотіли підтвердити, що знайдені залишки муру біля костелу Святої Анни є залишками дзвіниці, а не фортечних мурів чи опорної стіни іншої споруди. І їхні здогадки підтвердилися, — зазначив Олег Федоров
 
У Городку археологи працюватимуть ще декілька днів. Усі свої відкриття вони потім зафіксують, а всі знайдені речі передадуть у Городоцький краєзнавчий музей.

Ідея городоччанина

До речі, саме в цій частині міста Городок представник ГО «Молодь польська Городоччини» Роман Ющишин два роки тому пропонував зробити оглядовий майданчик.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне