У громаді на Хмельниччині виступають проти перейменування вулиці на честь зв’язкової УПА

Фото: Суспільне Хмельницький

У Волочиську Хмельницької області 34 жителя вулиці Залізничної підписали звернення проти її перейменування на честь зв’язкової Української повстанської армії Дарії Гусяк. Через це звернення профільна депутатська комісія відмовилась перейменовувати цю вулицю, інформує Суспільне.

Дарія Гусяк проживала 20 років на вулиці Залізничній після звільнення з радянських таборів через заборону повертатися на захід України. Тут вона жила в давньої подруги, зв’язкової Романа Шухевича Катерини Зарицької, яка осіла у Волочиську після відбування покарання кількома роками раніше. Дарія Гусяк у 1995 році виїхала до Львова, а померла 12 серпня 2022 року.

Відразу ж після її смерті мешканка Волочиська Аліна Коваль ініціювала перейменування вулиці Залізничної на честь зв’язкової.

“Я звернулась до Українського інституту національної пам’яті з проханням виготовити інформаційний банер стосовно Волочиського періоду Дарії Гусяк. Ми розмістили його на площі у центрі міста на декілька місяців і намагалися інформувати громадськість про те, що на території міста два десятиліття проживали ці визначні жінки”, — розповідає Аліна Коваль.

Під час розгляду перейменування профільною депутатською комісією до міської ради надійшло колективне звернення з 34 підписами жителів Залізничної проти зміни назви вулиці, розповідає Волочиський міський голова Костянтин Черниченко.

“Депутати, враховуючи, швидше за все, думку саме жителів цієї вулиці, прийняли рішення поки утриматися від її перейменування”, — сказав посадовець.

Аліна Коваль спілкувалась з мешканцями вулиці та коментує позицію людей, які виступають проти перейменування.

“Я думаю, що жителі вулиці Залізничної — це прекрасні добрі люди, котрі мало розуміють історичну значущість в історії України цих двох жінок. Вони, можливо, і не дізнавалися, який їх вклад, яке їхнє велике страждання — заради України покласти своє життя, десятки років провести в концтаборах”, — каже жінка.

З її слів, із жителями вулиці й надалі буде проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу, щоб все ж таки перейменувати вулицю на честь зв’язкової.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне