У Кам’янці-Подільському поліцейський склав протокол на чоловіка, який продавав 3 кг редиски. Суд розцінив це як ухилення від порушення карантину

Фото: https://infoeda.com/

Кам’янець-Подільський міськрайонний суд закрив справу проти місцевого мешканця за відсутністю складу адміністративного правопорушення за ч.1 ст.160 КУпАП (“Торгівля з рук у невстановлених місцях”).

Про це свідчить постанова суду від 7 травня.

За матеріалами справи близько 10 год. 16 квітня на вул. Князів Коріатовичів, 13  у Кам’янці-Подільському чоловік здійснював торгівлю з рук (3 кг редиски) у невстановленому для цього місці. Своїми діями, на думку правоохоронців, він вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 160 КУпАП.

Натомість суд проаналізував складений адмінпротокол і дійшов несподіваних висновків. Так, ч.1 ст.160 КУпАП передбачає торгівлю в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під`їздах, скверах та в інших невстановлених місцях і тягне за собою накладення штрафу від одного до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 грн до 119 грн) з конфіскацією предметів торгівлі або без такої.

“Враховуючи вимоги Постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19», спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, (зі змінами від 16 березня 2020 року) особа є суб`єктом адміністративного правопорушення, передбаченогост. 44-3 КУпАП, згідно якої адміністративна відповідальність настає у разі порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами і тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У вказаному випадку містяться ознаки ст.44-3 КУпАП, а працівник поліції, умисно в порушення вимог ст. 44-3 КУпАП, безпідставно склав на вказану особу протокол ч.1 ст. 160 КУпАП, тим самим сприяючи особі в ухилення від відповідальності за ст.44-3 КУпАП”, – сказано у постанові суду.

Суд також наголосив, що, відповідно до зібраних працівниками поліції доказів, що містяться в матеріалах справи, а саме: протоколу про адміністративне правопорушення серії від 16.04.2020 року та протоколу огляду та вилучення від 16.04.2020 року, інших документів на підтвердження вчинення особи адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.160 КУпАП не міститься, тому суд позбавлений можливості самостійно збирати докази вини (брати на себе функції обвинувачення).

Разом з тим, суддя звернувся до начальника кам’янець-подільського відділу поліції, вимагаючи відповідного реагування на дії свого підлеглого, який неправильно склав адмінпротокол. Про вжиті заходи щодо поліцейського суд попросив окремо повідомити.

Інформує НГП

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне