У Кам’янці-Подільському студентка, яка підпрацьовувала пекарем, одержала великий штраф за порушення карантину

Фото: Ігор Стрільчук

Кам’янець-Подільський міськрайонний суд оштрафував на 17 тис. грн студентку, яка стажувалася пекарем в кав`ярні, за порушення правил карантину, інформує НГП.

Про це свідчить постанова від 12 квітня.

За матеріалами справи 16 січня о 19 год. 06 хв. у кав`ярні «Франсуа» на вул. Соборна, 19 у Кам’янці-Подільському дівчина працювала пекарем і здійснювала прийом відвідувачів у залі закладу. А це було  заборонено робити постановою Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 року № 1236 (у той час в Україні діяв так званий січневий локдаун).

Однак студентка не визнала вини і пояснила: 16 січня перебувала у кав`ярні «Франсуа» на стажуванні, але працівника який стажував, не було на місці, а тому вона працювала одна. Фізична особа підприємець, яка прийняла її на стажування, зауважила, що заклад працює на виніс, інших обмежень не роз`яснювала.

На момент перевірки керівника в закладі не було, в ході перевірки жінка консультувала її по телефону, а пізніше спілкувалась в телефонному режимі з поліцейськими. Відвідувачів у закладі також не було.

Крім того, у трудових відносинах студентка не перебувала, проходила стажування, а тому, на її думку, воне не повинна нести відповідальності за виявлене правопорушення.

Натомість суд критично оцінив пояснення стажувальниці, оскільки факт прийому відвідувачів зафіксовано на відеокамеру поліцейськими. Крім цього, з її письмових пояснень випливає, що 16 січня вона перебувала на робочому місці в приміщенні кав`ярні «Франсуа», про те, що здійснювати прийом відвідувачів заборонено їй не було відомо, оскільки роботодавець не ознайомила з обмеженнями, які діяли на час карантину.

Свідок поліцейський пояснив, що 16 січня у під час перебування на чергуванні було помічено, що в кав`ярні «Франсуа здійснюється прийом відвідувачів. В приміщенні була одна працівниця – пекар, яка повідомила, що ФОП дозволила відчинити заклад і працювати, оскільки, нібито законодавством робота подібних закладів не заборонена. Сама ж власниця перебувала у Хмельницькому, а коли вони зателефонували до неї, то остання повідомила, що їй відомо про роботу закладу і вона дозволила дівчині працювати, намагалась переконати в тому, що будь-яких законодавчих обмежень у роботі її закладу не існує.

У підсумку суд вважає, що вина студентки підтверджується протоколом про адміністративне правопорушення, відеозаписом, яким зафіксовано факт безперешкодного прийом відвідувачів у приміщенні кав`ярні, факт перебування на робочому місці неоформленого пекаря, факт прийому та відпуску громадян, письмовими поясненнями свідків, які пояснювали, що 16 січня 2021 року в приміщенні кав`ярні «Франсуа» здійснювався прийом відвідувачів, вхід був безперешкодним.

Суд не взяв до уваги пояснення порушниці, оскільки вони суперечать письмовим документам та об`єктивним доказам відеозапису. Її слова стосовно того, що вона перебувала лише на стажуванні і не знала вимог законодавства, на думку суду, не звільняє її від обов`язку виконувати правила карантину.

Щодо доводів студентки, що вона не є суб`єктом правопорушення (не є посадовою особою), то суд наголосив, що вони не ґрунтуються на вимогах ч.ст.44-3 КУпАП, оскільки санкцією ч.ст.44-3 КУпАП визначено стягнення окремо як для посадових осіб так і для громадян, тобто суб`єктом правопорушення може бути, як загальний суб`єкт так і спеціальний посадові особи суб`єктів господарювання.

Крім великого штрафу, дівчина заплатить 454 грн судового збору.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне