У Хмельницькій області під урожай 2019 року посіяно 72,6 тис. га озимого ріпаку

Фото: AgroPolit.com

Ріпак – друга в Україні олійна культура за площею посіву та валовим виробництвом. Він поступається лише соняшнику.

Ріпак озимий — дуже високоінтенсивна культура, яка за максимальних вкладень демонструє найбільшу віддачу. Попит на ріпак зумовлений зростанням потреби в рослинних жирах. Ріпакову олію можна порівняти з оливковою, вона має тривалий термін зберігання, придатна для виробництва маргарину та майонезу. Наявність у ній жирних кислот омега 3 і низький вміст насичених жирних кислот роблять цей продукт просто незамінним для харчових цілей. Перспективним напрямом використання ріпакової олії є також виробництво біодизелю, мастил і пластику. Для українських сільгоспвиробників ріпак озимий — чи не найрентабельніша культура. Її вирощування досить актуальне, а добрі ґрунти й сприятливі кліматичні умови дозволяють отримувати високі врожаї.

Ґрунтово-кліматичні умови України сприятливі для нормального росту та розвитку рослин ріпаку як озимого, так і ярового та відповідають його біологічним вимогам.

У Хмельницькій області під урожай 2019 року агроформуваннями всіх форм власності посіяно 72,6 тис. га озимого ріпаку, що на 12 тис. га більше показників минулого року.

Найбільші площі вирощування цієї культури у Дунаєвецькому районі – 10 тис. га. Господарствами Ярмолинецького району посіяно 6,5 тис. га озимого ріпаку, Кам’янець – Подільського – 7,1 тис. га. В 10 районах області обсяги культивування ріпаку перевищують 3- 4 тис. га.

Зацікавленість сільгосптоваровиробників у вирощуванні цієї культури пояснюється тим, що саме ріпак достигає першим і дає можливість отримати перші кошти для проведення комплексу осінньо-польових робіт, зокрема на посів озимих зернових урожаю наступного року та збирання пізніх культур.

На даний час озимий ріпак на території нашої області перебуває в стадії бутонізації і цвітіння. Стан посівів на 97% добрий та задовільний. У половини районів слабкі посіви ріпаку взагалі відсутні і попри всі складності погодних умов сільгосппідприємства Хмельниччини планують отримати валовий збір ріпаку в межах 200 тис. тонн.

Повідомляє сайт Хмельницької облаcної державної адміністрації 

Нагадаємо, що почалися обстеження сільськогосподарських угідь відповідно міжнародних договорів.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне