У Хмельницькому будуть переписувати Статут для територіальної громади

Фото: РРХ

З такою ініціативою до Хмельницького міського голови звернулась громадськість, представники старостинських округів та їх мешканці.

Нагадаємо, що восени 2020 року до Хмельницької територіальної громада увійшло 24 населені пункти та місто Хмельницький. І Статут, нову редакцію якого затвердили у 2017 році, фактично втратив свою актуальність, адже його норми не враховують потреб, інтересів, історичних, культурних та соціально-економічних особливостей усіх населених пунктів, що приєднались.

«Ми побачили, що механізми, які прописані у Статуті міста Хмельницького, гарно працюють, але, на жаль, вони працюють тільки для мешканців Хмельницького та не враховують особливості округів, які увійшли до Хмельницької міської територіальної громади», – роз’яснює регіональний експерт проекту Володимир Швець.

Протягом двох місяців коаліція громадських організацій «Рада Реформ Хмельниччини» в рамках проєкту «Впровадження та інституалізація дієвих механізмів взаємодії влади та громадськості Хмельницької територіальної громади» аналізувала законодавство та кращі практики щодо розробки Статуту в Україні та запровадження інструментів місцевої демократії, таких як місцеві ініціативи, електронні петиції, громадські обговорення та громадські слухання тощо. Також експерти та експерти коаліції досліджували чинний на сьогодні Статут територіальної громади м. Хмельницького та досвід застосування інструментів участі.

«Статут міста є актом прямої дії і має вищу юридичну силу в системі нормативно-правових актів міської влади на території певного населеного пункту чи територіальної громади. Він встановлює права, свободи і обов’язки жителів міста, повноваження територіальної громади міста, механізми здійснення місцевого самоврядування, регулює відносини між територіальною громадою міста та міською владою, визначає організаційні, матеріальні і фінансові основи місцевого самоврядування на території міста, а також регулює інші питання, віднесені чинним законодавством України до компетенції місцевого самоврядування. Тому так важливо, щоб цей документ був розроблений за участі тих, хто буде ним користуватись», – пояснює місцева експертка проєкту, співголова Ради Реформ Хмельниччини Людмила Казімірова.

У рамках проекту проведено шість робочих зустрічей із старостами Хмельницької міської територіальної громади та зустрічі із мешканцями старостинських округів. Проєкт стартував із робочої зустрічі за участі заступника Хмельницького міського голови Романа Примуша. Наприкінці також було організовано та проведено спільний круглий стіл, де команда РРХ презентувала рекомендації до нової редакції Статуту.

Переважно, усі рекомендації стосувались саме внесення змін з поправкою на врахування інтересів мешканців старостинських округів: механізми участі громадян в житті громади (створення комітетів самоорганізації населення, процедури проведення зборів громадян, кількість підписів для електронних петицій, тощо). Однією з важливих змін експерти та експерти вважають визначення повного і точного переліку повноважень старости в старостинському окрузі.

Та для представників старостинських округів не менш важливим є врегулювання економічних та земельних питань. Нині вони цілком залежні від обласного центру. Тож ініціативна група пропонує у новій редакції Статуту переглянути порядок проведення бюджетних слухань, порядок розгляду земельних питань, що знаходяться на територіях сільських населених пунктів/старостинських округів.

Під цією ініціативою підписались усі старости Хмельницької територіальної громади та більше шести десятків мешканців громади. Відповідне звернення про необхідність створення робочої групи з представників усіх шести старостинських округів та представників активної громадськості громади, в тому числі експертів коаліції громадських організацій «Рада Реформ Хмельниччини», буде передане Хмельницькому міському голові, який має повноваження через своє розпорядження створити робочу групу в надзвичайно короткі строки.

До речі, представниця управління економіки Хмельницької міської ради Євгенія Кізенко, яка була присутня під час круглого столу, повідомила учасникам позицію Хмельницької міської ради, яку доручив оголосити заступник Хмельницького міського голови Роман Примуш – міська рада підтримує ініціативу громадськості та в найкоротші строки утворить робочу групу для напрацювання нової редакції Статуту.

Учасники заходу:

  • Євгенія Кізенко, начальниця відділу управління економіки Хмельницької міської ради
  • Роман Назаров, заступник начальника управління організаційно-інформаційної роботи та контролю Хмельницької міської ради
  • Володимир Швець, місцевий експерт, почесний громадянин міста Хмельницького
  • Людмила Казімірова, місцева експертка проєкту, співголова РРХ
  • Валентина Базилюк, староста, Старостинський округ із центром в с. Олешин
  • Олена Ярмощук, староста, Старостинський округ із центром в с. Давидківці
  • Представники Старостинських округів із центрами в с. Пирогівці та в с.Шаровечка
  • Лілія Панчук, староста, Старостинський округ із центром в с.Копистин
  • Микола Діденко, староста, Старостинський округ із центром в с. Богданівці

Додаткова інформація:

Статут територіальної громади міста Хмельницького був затверджений рішенням 11-ої сесії Хмельницької міської ради № 2 від 22 жовтня 1997 року та був першим в Україні. Рішенням 15-ої сесії Хмельницької міської ради № 5 від 31 травня 2017 року Статут було затверджено у новій редакції.

Цей захід був організований Радою Реформ Хмельниччини разом із Коаліцією Реанімаційний Пакет Реформ у рамках програми «Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне