У Хмельницькому чоловік, який пошкодив своє авто через аварійний люк на дорозі, відсудив у комунальників 100 000 гривень

Фото: ілюстративне

У Хмельницькому у серпні минулого року чоловік звернувся до суду з позовом, в якому просив стягнути КП «БРЕД» на свою користь 101766,55 гривень в якості відшкодування матеріальної шкоди, завданої пошкодженням його автомобіля.

Згідно з матеріалами справи, 05.06.20203 року позивач, під час керування авто Ford Fusion, поблизу будинку №111, який розташований по вул. Пілотська у м. Хмельницький, здійснив наїзд на кришку оглядового колодязя, яка відкрилася та внаслідок чого сталася ДТП.

В результаті ДТП автомобіль отримав механічні пошкодження. За результатами акту обстеження ділянки вулично-шляхової мережі, працівниками поліції було встановлено недоліки утримання цієї ділянки дороги (виявлено наявність на дорозі пошкоджену кришку оглядового колодязя), а вказану ділянку дороги, на якій сталася ДТП визнано непридатною для руху транспортних засобів.

Обов`язки з утримання та забезпечення експлуатаційного стану дороги по вул. Пілотській у м. Хмельницький покладено на КП «БРЕД» виконавчого комітету Хмельницької міської ради.

Згідно звіту про оцінку вартості матеріального збитку заподіяного власнику транспортного засобу вартість матеріального збитку становить 101766,55 гривень.

КП «БРЕД» позов не визнало та просило відмовити у його задоволенні. На думку комунальників на їх балансі перебуває лише поверхневий шар дороги з асфальтобетонним покриттям, а підземні комунікації належать іншим підприємствам. Таким чином кришка оглядового колодязя, на ділянці дороги де сталася ДТП, не перебуває на балансі КП «БРЕД», а отже останнє не несе жодної відповідальності за її справність та відповідно за наслідки цієї ДТП.

Суд не погодився з аргументацією комунальників.

«Кришка оглядового колодязя є елементом автомобільної дороги, який дозволяє безперервний, безпечний і зручний рух транспортних засобів по проїзній частині, тому саме на КП БРЕД покладається обов`язок щодо належного контролю за експлуатаційним станом цього елемента дорожнього об`єкта та негайного усунення виявлених пошкоджень чи інших перешкод у дорожньому русі. При цьому КП БРЕД мало своєчасно виявити та усунути перешкоду дорожньому руху, а у разі неможливості її негайного усунення – невідкладно позначити аварійну ділянку дорожніми знаками, огороджувальними і направляючими засобами.

Та обставина, що оглядовий колодязь не перебуває на балансі КП «БРЕД» не звільняє останнє від належного експлуатаційного утримання автомобільних доріг м. Хмельницького» – зазначили у суді.

Таким чином, суд зобов’язав стягнути з КП «БРЕД» на користь позивача 101766,55 гривень, а також сплатити судовий збір у сумі 1073,60 гривень.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне