У Хмельницькому лікарі місцевої поліклініки організували схему COVID-підробок: заробили більше 6,7 млн грн

Фото: https://ssu.gov.ua/

Служба безпеки України викрила чергову масштабну схему підробки міжнародних свідоцтв про вакцинацію від COVID-19 у Хмельницькому. Зловмисники заробили на «Covid-бізнесі» понад 6,7 млн грн.

Слідством встановлено, що дві лікарки разом з медсестрами однієї з міських поліклінік майже пів року фальшували медичну документацію.

Щотижня вони вносили до електронної системи охорони здоров’я «eHealth» більше 120 записів про начебто «вакцинацію» місцевих мешканців. Медпрацівники пропонували виготовлення електронних COVID-сертифікатів без проведення фактичної процедури щеплення. Вартість послуги коливалась від 2800 до 3200 гривень за одну дозу вакцини.

До злочинної схеми медики також залучили посередників. Через них підшуковували клієнтів, передавали гроші та «списки» осіб, які не бажали вакцинуватись, але хотіли отримати сертифікати.

За попередніми даними, прибуток зловмисників становив понад 6,7 млн грн.

У ході обшуків, проведених за місцем роботи та проживання учасників оборудки, правоохоронці виявили та вилучили:

  • чорнові записи зі списками бажаючих «вакцинуватись»;
  • комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами протиправної діяльності;
  • банківські картки ;
  • готівку в іноземній валюті – понад 420 тис у гривневому еквіваленті;
  • не заповненні бланки довідок із печатками медзакладу.

Наразі трьом фігурантам оголошено про підозру за ч. 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу України.

https://ssu.gov.ua/

У межах кримінального провадження правоохоронці перевіряють інформацію щодо виплати особам, які незаконно придбали сертифікати про вакцинацію, «ковідної тисячі».

Триває досудове розслідування для встановлення всіх обставин незаконної діяльності та притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до оборудки.

Заходи із викриття правопорушення проводили співробітники УСБУ у Хмельницькій області та кіберполіції спільно зі слідчими Національної поліції за процесуального керівництва прокуратури.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне