У Хмельницькому на весну планують визначитися з підрядником будівництва сміттєпереробного комплексу

Фото: Суспільне Хмельницький

“Минулого року провели передкваліфікацію з відбору компаній для проєктування та будівництва сміттєпереробного комплексу. На жаль, перша передкваліфікація не відбулася через малу кількість учасників і невідповідність їх вимогам — в умовах війни світові компанії боялись будувати в Україні такі обʼєкти. Однак вже у червні цього року відбулась нова передкваліфікація. Маємо три учасники — польську, грецько-турецьку та американську компанії. Зараз їх документи оцінюють, будуть розкриті технічні пропозиції, й тоді стане відомо, чи пройшли вони передкваліфікацію. Після оцінки технічних пропозицій, буде проведено уже повноцінний тендер, на якому розглядатимуться фінансові пропозиції та буде визначено переможця. Якщо не буде ніяких форс-мажорних обставин, сподіваємося на весну отримати підрядника для будівництва сміттєпереробного комплексу в Хмельницькому”, — каже Микола Ваврищук.

Також, зі слів заступника міського голови, зараз триває перший етап тендеру з рекультивації діючого полігону і будівництва двох нових карт під полігон.

“Цей тендерний етап триватиме до 24 жовтня цього року. Віримо, що матимемо учасників і реалізуємо проєкт”, — говорить Ваврищук.

За словами Ваврищука, над проєктом з реконструкції діючого полігону твердих побутових відходів та будівництва сміттєпереробного комплексу в Хмельницькому почали працювати ще у 2019 році. У жовтні 2020 року комунальному підприємству “Спецкомунтранс” вдалося залучити 28,5 мільйонів євро кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку під гарантії Хмельницької міської ради. Ще п’ять мільйонів євро місто отримало грантових (безповоротних) коштів від Інвестиційної платформи сусідства ЄС. Минулого року, після проведених перемовин, для реалізації проєкту вдалося залучити додатково ще 1,25 мільйонів євро грантових грошей.

Саме за ці кошти, каже Ваврищук, реалізовуватиметься весь великий проєкт щодо вирішення комплексу завдань, пов’язаних із сміттєпереробкою у Хмельницькому. Ці кошти, додає заступник міського голови, є цільовими і не можуть витрачатися на жодні інші проблеми.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне