У Хмельницькому нечистоти впадали в канал, який сполучається з Південним Бугом

Фото: https://suspilne.media/

Нечистоти вилилися в канал, котрий сполучається з Південним Бугом. Про це розповів голова громадської організації “Річки Хмельниччини” Віктор Карван. Чоловік розповідає, витік нечистот стався з колектора каналізаційно-насосної станції у мікрорайоні Гречани у Хмельницькому. Фекалії забруднили води каналу на 200 метрів.

Про те, чому стався вилив нечистот, та чи ліквідовано порив з`ясовували кореспонденти Суспільного.

Голова громадської організації “Річки Хмельниччини” Віктор Карван каже, витік нечистот з каналізаційної станції у мікрорайоні Гречани в Хмельницькому потрапив у канал, який сполучається з Південним Бугом. Судячи з площі забруднення, розповідає чоловік, нечистоти витікали кілька тижнів.

“Виток каналізаційний був вже давно. Дуже величезна площа була забруднена стоками. Канал і найближча територія там, квадратів 200 в довжину і в ширину десь метрів 60”, — розповідає Віктор Карван.

За словами Віктора Карвана, за 60 метрів від витоку нечистот труба з одного каналу переходить в інший обвідний канал. Котрий, каже чоловік, своєю чергою, впадає в Південний Буг.

“Далі попадає вона в ту трубу, попадає вона в прокопаний канал, який йде перпендикулярно Південному Бугу і паралельно до річки на Олешин, і впадає в Південний Буг”, — каже чоловік.

Навіть у морозну погоду, каже член правління громадської організації “Річки Хмельниччини” Павло Везденецький, поряд з обвідним каналом куди потрапили нечистоти, чути сморід.

Витік нечистот стався через зношення каналізаційних мереж. Фото: Суспільне Хмельницький

“Помітив, що на цій території дуже сильно тхне каналізаційними стоками, і неозброєним оком видно розлив стоків на доволі значну територію водно-болотних угідь. Тут росте очерет, верби. Це територія яка була осушена, стоки здебільшого виливалися у такий дренажний канал”, — розповідає Павло Везденецький.

Прорив на каналізаційно-насосній станції підтвердив Суспільному Хмельницький й начальник служби каналізаційних мереж “Хмельницькводоканалу” Олександр Ліпський. Витік ліквідували, розповідає чиновник.

“Поступила інформація про пошкодження напірного колектора в районі каналізаційно-насосні станції по вулиці Північній. Службою підприємства аварія була локалізована, шляхом перекриття засувок. Вона була ліквідована шляхом встановлення ремонтного хомута діаметром 300 міліметрів”, — розповідає Олександр Ліпський.

Олександр Ліпський каже, аварія на каналізаційно-насосній станції сталася через зношення каналізаційних мереж.

“Трубі десь в районі 40 років, тому через період тривалої експлуатації вона вийшла з ладу”, — каже комунальник.

“Мікрорайон Гречани такий напівіндустріальний район, який створює, на жаль, через старість, ветхість інфраструктури проблеми й Південному Бугу. Тому що, з моєї точки зору, понад 100 кубів вилилося. Це велика проблема і для земноводних, і для птахів які тут живуть”, — розповідає член правління ГО “Річки Хмельниччини” Павло Везденецький.

За словами начальниці відділу взаємодії з громадськістю екологічної інспекції області Наталії Сологуб, зараз екоінспекцією буде проведене обстеження місця витоку неочищених стоків та відібрані проби води та ґрунту.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне