У Хмельницькому районі сотні тварин повтікали після вибухів

Фото: Суспільне Хмельницький

“Шукаю улюбленця, втік від вибухів”. Сотні таких дописів разом із фото домашніх тварин виклали жителі Хмельницького району в соцмережах після вибухів 13 травня. За словами волонтерки громадської організації “Врятуй життя” Дарії Попович, стільки звернень з пошуку тварин у їхній спільноті ніколи ще не було, повідомляє Суспільне Хмельницький.

Хмельничанці Анастасія вдалось розшукати свого домашнього улюбленця — півторарічного песика Луїса породи “мальтіпу”. Власниця чотирилапого тримає його на руках і розповідає, як 13 травня через ворожі обстріли ледь його не втратила.

“Дуже сильний був вибух, у нас затряслася вся квартира, після того ми вирішили піти на вулицю. І, взагалі, в нас Луїс гуляє без повідка, ми так його і вивели, без повідка, щоб він погуляв, бо він був дуже переляканий. Там були інші собачки, вони гралися. І тут знову вибух. І Луїс починає бігти, нам здається, що його контузило”, — говорить Анастасія.

На фото Анастасія зі своєю собакою, яку вдалось розшукати. Фото: Суспільне Хмельницький

Наздогнати Луїса не вдалося. Після цього, за словами Анастасії, вона виклала в соцмережах фото улюбленця з закликом допомогти його знайти. Спроба пошуку була вдалою.

“Нам написала одна дівчинка, що він у її сестри. Ми приїхали до неї, він, каже, прибіг до неї десь біля шостої години ранку, тобто, він 30-40 хвилин біг з Олімпійської, що в Гречанах, до танку, що на Кам’янецькій”, — розповіла Анастасія.

Шукала Луїса разом з Анастасією її подруга Гоарік із чоловіком, та випадково, розповіла, зустріла на дорозі налякану собаку породи “чихуахуа”, яка, як з’ясувалося, також втекла від власників.

“Власники живуть на Гречанах, знайшли ми її перший раз на Дубове, а другий раз вона була вже на Ружичній. Ми поїхали туди, забрали її, на той момент вона була в такому стресі, що, коли ми сіли в машину, то вона просто не могла відкрити очі, засинала, ми завезли її власникам”, — пригадує Гоарік.

На фото дописи із соціальних мереж, які виклали жителі Хмельницького району після вибухів 13 травня. Фото: Суспільне Хмельницький

Таку кількість тварин-утікачів, за словами волонтерки громадської організації “Врятуй життя” Дарії Попович, у них до цього не фіксували.

“Були поодинокі випадки, коли раніше, наприклад, на Новий рік були феєрверки, і від вибухів тікали тварини. Але це, порівняно з цим випадком, була мізерна кількість. Цього разу це десятки, якщо не сотні тварин, бо ми вже збилися з рахунку”, — говорить Дарія Попович.

На гучні звуки тварини реагують гостріше за людей, каже лікар Хмельницької міської ветеринарної лікарні Микола Яценко. Стрес робить їх агресивними, або ж пригніченими.

Ветеринари рекомендують звернутись до лікарні, якщо помітили нетипову поведінку в домашніх улюбленців після вибухів. Фото: Суспільне Хмельницький

“Було дуже багато звернень, в лактаційних самок зникло молоко, вони навіть не підпускали до себе цуценят, котенят. Телефонували, що робити, які препарати застосовувати. Вчора до нас звернулася власниця тварини, у кота внаслідок вибухів, його переносили в переносці, почалася задишка, власниця вирішила, що в нього інфаркт”, — сказав Микола Яценко.

Непритаманну поведінку домашнього улюбленця, за словами Миколи Яценка, не варто ігнорувати, треба одразу звертатися до спеціаліста, аби той оглянув тварину, і, в разі потреби, призначив їй лікування.

Аби вберегти тварину від стресу, за словами лікаря ветеринарної медицини Миколи Яценка, її власнику необхідно зберігати спокій і огорнути улюбленця турботою.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне