У Хмельницькому рекомендують утриматись від купання на міському пляжі

Фото: https://suspilne.media/

Утриматись від купання на хмельницькому міському пляжі рекомендують в обласному центрі контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я. За словами завідувача відділу установи Олександра Рибака, згідно з результатами лабораторних досліджень води поверхневої у Південному Бузі в районі міського пляжу за 15 липня, показник індексу кишкової палички вдвічі перевищує норму.

Джерело: Суспільне

Хмельничанин Віктор Карван каже, більше десяти років переймається станом води у Південному Бузі. Говорить, зараз річка перетворилась на стічну канаву.

“До початку 80-их років паралельно руслу річки була канава, паралельно нинішній вулиці Шухевича, в яку стікали всі води на початку 80-их років почали будувати нову дорогу, почали розширювати водосховище, і. фактично, цю канаву, засипали”, –розповідає чоловік.

За словами Віктора Карвана, нині ці стічні води, без фільтрації, впадають до Південного Бугу. На початку липня чоловік отримав результати лабораторних досліджень, які це підтверджують.

“Аналізи показали дуже велике перевищення норм, і це перевищення норм іде на відрізку буквально якихось 500 метрів. Бруд весь цей потрапляє, розбавляється у Південному Бузі, в нашому водосховищі”, – говорить він.

Тричі за цьогорічний купальний сезон спеціалісти обласного центру контролю та профілактики хвороб міністерства охорони здоров’я здійснювали лабораторні дослідження води поверхневої у Південному Бузі в районі міського пляжу, – розповідає завідувач відділу установи Олександр Рибак.

“Останні результати засвідчують те, що є перевищення по ЛКП – по лактозопозитивній кишковій паличці, яка перевищує норматив майже в два рази. Біохімічне споживання кисню показник і хімічне споживання кисню теж дало перевищення, останні результати, майже в два рази. Тому, враховуючи ці результати, рекомендуємо тимчасово утриматись від купання на міському пляжі”, – говорить Олександр.

Головна спеціалістка міського управління Держпродспоживслужби Жанна Софіян розповідає: за півтора місяця вони тричі отримували результати досліджень води поблизу міського пляжу від обласного центру контролю та профілактики хвороб. В кожному з них були перевищення нормативів.

“Двічі надсилали листи на міського голову з проханням, точніше вимогою призупинення купання на міському пляжі. Дані результати досліджень можуть загрожувати спалахом кишкових інфекційних захворювань. На дані листи ми реакції не отримали”, – каже Жанна.

За словами Жанни Софіян, 19 липня вони отримали першу реакцію – до них надійшов лист від управління з питань екології і контролю за благоустроєм Хмельницької міськради. У ньому вони інформували, що зобов’язали підприємство Парки і сквери міста Хмельницького, як утримувача водоймища, інформувати населення про використання міського пляжу виключно як зони відпочинку, без купання.

20 липня при вході до міського пляжу, на кабінках для перевдягання з’явились оголошення про те, що пляж рекомендують тимчасово використовувати як зону відпочинку, без купання. Кілька людей – купаються. Не на камеру кажуть, що не розуміють, чому в оголошенні не вказано причину заборони купання.

За словами фасилітатора європейського молодіжного водного парламенту Павла Везденецького, згідно з результатами досліджень показники якості води у Південному Бузі з року в рік погіршуються.

“Річка хворіє, хворіє через те, що у Південний Буг потрапляє значна кількість як недоочищені побутові стоки вверх по течії, так і сільське господарство робить свій внесок. Дуже багато організацій дотичні до здоров’я річки, але ці організації не збираються за одним столом”, – коментує хлопець.

На Хмельницькому міському пляжі спеціалісти центру контролю та профілактики хвороб відібрали проби води на дослідження, – каже Олександр Рибак. Результати будуть – 25 липня.

Авторка – Наталя Сідова.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне