У Хмельницькому Свято-Покровському кафедральному соборі звучала перша молитва українською

Фото: Фото: ТГ/Олександр Симчишин 02.04.2023 рік

Першу молитва українською ввечері другого квітня звучала в Хмельницькому Свято-Покровському кафедральному соборі у якому ще ранком в неділю проводила богослужіння УПЦ МП. Молебень правив військовий капелан Даниїл Тарнавський. За півтори години до цього на загальних зборах понад тисяча людей проголосували за перехід релігійної громади з УПЦ до ПЦУ, розповідає голова ініціативної групи зі скликання зборів Віталій Підгайчук.

Деталі — у матеріалі Суспільного Хмельницький.

Близько півтори тисячі людей прийшли до будівлі на території собору, де перебували священники УПЦ. Вони скасовували вечірнє богослужіння, хоча парафіяни прийшли на службу — підтримати свою церкву.

Парафіянин Валерій сказав: “Розумієте, у мережі показують відео не повністю, не повністю ролик чомусь показали. З чого все почалося? Показують тільки ті шматки, які вигідні комусь”.

Валерій та інші парафіяни, яких зібралося до трьох десятків, стояли біля собору та співали молитов, коли кількасот людей вимагали вигнати священник, зафіксованого на відео з побиттям чоловіка в військовій формі у соборі. Решта священників стояли на вході в споруду за ланцюгом поліцейських.

Люди стояли з плакатами з й скандували патріотичні гасла. Фото: Суспільне Хмельницький 02.04.2023 рік

Хмельничанка Ірина, яка також прийшла на зібрання, сказала: “Хочу, щоб на нашій землі не було нічого російського. Не було російських попів, церква була тільки українською, щоб люди могли говорити українською мовою. Я маю активну громадську позицію, я знала, що мені сюди треба”.

Поліція час від часу стримувала натиск натовпу, який вимагав, аби диякон вийшов, вибачився та сказав, що залишає службу. Голова ревізійної комісії, яку обрали містяни на зібрані, Юрій Смаль каже: “Зараз всі збуджені й хочуть радикальних дій”.

Хмельничанин Олександр також долучився до зібрання. Чоловік каже, що присутні військові не дозволили б вчиняти самосуд над священником. На те є правоохоронні органи, додав Олександр: “Ми не будемо попа чіпати, але на нашій землі тільки українці. Українська земля — українська церква”.

Диякон до людей не вийшов, голова ініціативної групи закликав присутніх реєструватися для проведення зборів з питання переходу релігійної громади собору в ПЦУ. Попередньо, 1235 зареєстрованих проголосували “за” це рішення. Таких, які голосували проти чи утрималися, не було. Головою комісії з перереєстрації громади обрали Юрія Смаля. За його словами, поліція обіцяла охороняти рухоме й нерухоме майно громади.

“Хай вони опечатують, беруть під цілодобове чергування, проводять патрулювання, передивляються, щоб майно не зникло з храму”, — сказав Юрій Смаль.

Юрію Смалю передали ключі від храму, комісія в складі чотирьох людей почала описувати майно. Каже, що потім понесуть документи в обласну військову адміністрацію, для перереєстрації громади.

“Звичайно, що якомога скоріше. Звичайно, що до Великодня ми не встигнемо”, — каже Юрій Смаль.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Viber та Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне