У Хмельницькому цивільних вчать користуватися зброєю

Фото: Суспільне Хмельницький

Безплатні курси з опановування вогнепальною зброєю проводять у добровольчому формуванні територіальної громади міста Хмельницького «Авангард». Наразі вогневу підготовку пройшли 200 цивільних. Курси з опановування зброєю можуть пройти усі охочі, котрим виповнилося 18 років.

Про це Суспільному розповів командир добровольчого формування Сергій Вавринчук.

Леся Сєдова вперше розібрала автомат на цих заняттях. Про спецкурс дізналася від чоловіка, який проходить службу в Збройних силах України, каже жінка.

«Сьогодні 3 заняття. Ми проходили перше, розбір автомата. Вчора в нас була медична підготовка, сьогодні в нас буде тактика. Зараз такий стан в нас, в країні, що треба бути підготовленим. Потрібно мати якісь мінімальні навички, які могли б хоч якось допомогти нам», – розповідає слухачка курсу вогневої підготовки Леся Сєдова.

Володимир Бойко працює у сфері ІТ. Чоловік каже, набридло бути просто спостерігачем.

«Задовбало всі новини дивитися. Захотілося, щоб хоча б навчили були, як автомата в руках тримати. Хоча б якось корисним бути», – розповідає Володимир Бойко.

За словами інструктора добровольчого формування Хмельницької територіальної громади Олександра Михайлова, курс розрахований на 5 днів, по 3 години кожен. Заняття починаються о 9 ранку.

«Група мінімум 10 людей. Зазвичай людина не тримала в руках зброю, особливо автомат. Коли вона потренується 3 дні з автоматом, вона буде знати як з ним управлятися. Саме головне чого ми вчимо, це техніки безпеки. Тобто, людина отримує основи поводження зі зброєю, безпекові поводження зі зброєю автоматичною», – каже інструктор з тактичної підготовки.

Після занять у людей виникає звикання до зброї, розповідає Олександр Михайлов.

«В людини з’являється відчуття, що зброя це не так страшно. Це звикання до неї. Правильні стійки, правильне пересування, робота в групах. Основні поняття, що боєць повинен робити в підрозділі. Ми акцентуємо більше увагу на бойових діях в умовах міста. Все, чому ми навчаємо наших бійців, ми навчаємо і цивільних», – розповідає Олександр Михайлов.

З цивільними займаються впродовж 3 місяців, говорить командир добровольчого формування територіальної громади міста Хмельницького «Авангард» Сергій Вавринчук.

«Приходять люди, які бажають навчитися тактичній медицині, навчитися носіння, володіння зброї. Тактичному володінню зброї», – пояснює Вавринчук.

Одним з основних завдань залишається підготовка громадян до служби в збройних силах України, говорить Сергій Вавринчук.

«На сьогодні понад 90 осіб в нас вже підписали контракти, і співпрацюють зі Збройними силами України. Крім цього різні напрямки – це і несення служби для підтримання громадського порядку», – розповідає командир добровольчого формування «Авангард».

За словами Сергія Вавринчука, крім володіння вогнепальною зброєю за 5 днів навчання люди отримують навички з тактичної медицини.

Добровольче формування сформоване 26 лютого 2022 року. За цей період часу в «Авангарді» військову підготовку пройшли 5 сотень добровольців, говорить Сергій Ваврчинук. З початку лютого бійці й волонтери добровольчого формування відремонтували та передали на потреби ЗСУ 35 автомобілів. Впродовж тижня на фронт передадуть ще 4 автівки.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне