У мікрорайоні Гречани у Хмельницькому виявили несанкціоновані скидання відходів

Фото: https://suspilne.media/

Трубу, з якої виливається невідома речовина, виявили мешканці вулиці Вокзальної у Хмельницькому.

Неприємний запах відчувався з початку літа, розповідає житель мікрорайону Гречани, що у Хмельницькому Віктор Галанзовський. Каже, влітку в обвідному каналі сталася масова гибель риби, інформує Суспільне.

“Я думаю, що отруюється та водойма. Є неприємний запах. Я півтора тижня тому побачив ту трубу. Канали йдуть поряд з гаражами, і виходять на дорогу з тієї сторони, канал саме йде, проточний. Там також той самий сморід. Я не знаю, що це треба влити, щоб так неприємно пахло. Колись діти й внуки рибу там ловили. Я ловив. Водичка була чистенька, як сльоза”, — розповів Віктор.

Обвідний канал викопали для збору дощових і талих вод, розповідає Віктор Галанзовський: “Нас підтоплює. Навесні в нас завжди, якщо є трохи зима, є сніг, вода в нас стоїть. На городах вода стоїть. І Чекман нам вирив водоканал. Поставили насос, викачують в річку Плоску”.

Жителька вулиці Вокзальна, що у мікрорайони Гречани Юлія Буга каже, ще влітку водою з каналу підливали городину. Неприємного запаху не було.

“Літом ми підливаємо з цієї води помідори на городах. Ще не було такого запаху. Чому там виведена труба, каналізація, що вони туди зливають, на жаль це нікому не відомо”, — говорить Юлія.

За словами місцевої жительки Ольги Белик, вода з криниці віддає неприємним запахом. Додає, вода в криниці на рівні вод обвідного каналу.

“Рівень в нас так само з канавою був, і вода завжди чистесенька була. А тепер і тут води не нап’єшся, треб кип’ятити або, я не знаю, купувати. Чути неприємний запах. Коли кипить, то осад такий, що це жах”, — сказала Ольга.

Ірина Равська з обійстя якої, за словами сусідів, виходить труба свою провину у забрудненні каналу заперечує. Жінка каже, що це труба для відводу дощових вод.

“Це водостічна труба, яка йде від даху. Абсолютно чиста, цією водою можна мити голову. Є відстійник, якщо там якийсь листочок чи камінчик потрапив, він вичищається, підіймається вище, зроблено все грамотно, за правилами, і чиста вода виходить, щоб не було болота”, — розповіла Ірина.

Речниця обласної екологічної інспекції Наталія Сологуб каже, хімічні й біологічні споживання кисню в обвідному каналі перевищують показники в 1,7 і 2,4 раза відповідно.

“Інспекцією було відібрано проби. Було обстежено домогосподарство по вулиці Вокзальній. В результаті якого було встановлено стічну трубу, яка виходила саме в водний об’єкт і, з якої ймовірно, було витікання каналізаційних стоків. За результатами проведених лабораторних досліджень встановлено перевищення речовин, які характерні для наявності в каналізаційних стоках“, — сказала Наталія Сологуб.

Труба прокладена без жодних погоджень, говорить начальник управління з питань екології і контролю за благоустроєм міста Олександр Луков: “Ми склали протокол, і він піде на адмінкомісію. Тобто власниця говорить, що це дощові води, але вона все одно несанкціонована. Вона не погоджена з нашим департаментом. 152 стаття Адмінкодексу, порушення правил благоустрою, передбачає штраф в розмірі від 340 до 1360 гривень”.

Власницю зобов’яжуть демонтувати трубу, каже Олександр Луков.

Приєднуйтесь до нашого каналу у Telegram
Поділіться в соціальних мережах:

Популярне